Cvičení s kocovinou nemá význam

31.05.2022 | Zdraví

Řada sportovců věří, že nejlepším lékem na kocovinu je dát si pořádně do těla. Jenže v době, kdy se organismus vypořádává se zplodinami z toxického etanolu, je nadměrná fyzická zátěž spíš na škodu.

Bohužel staré dobré pořekadlo, že nejlepší je kocovinu vypotit, fyziologicky nefunguje. Hlavním problém u kocoviny je dehydratace, takže snahou vypotit ji se prohlubuje (1).

Když pohyb neprospívá

Cvičení v kocovině je také mnohem únavnější, protože po nadměrné konzumaci alkoholu je tělo velmi zatíženo snahou se vyčistit a zplodin zbavit. Také je negativně ovlivněna nervová soustava. I po vystřízlivění je stále postiženo centrum koordinace a pohybu, takže se zvyšuje riziko zranění (1). Alkohol také snižuje anabolismus v těle, tedy syntézu nových bílkovin. Tím pádem nemá cvičení takový vliv na tvorbu svalů a po cvičení se svaly nedokážou účinně obnovovat (2).

Po čem sáhnout

Co tedy dělat, když se ráno probudíte s pořádnou opičkou a potřebujete se rychle dostat do formy? Na trénink to nevypadá, ovšem neměli byste nechat tělo ani bez snídaně. Po čem sáhnout (3)?

Oblíbenou klasikou jsou vejce. Nejenže dokáží „pohladit“ v žaludku a jsou snadno stravitelná, ale navíc obsahují cystein, který pomáhá tělu zbavit se toxinů spojených s konzumací alkoholu. Kromě toho jsou plné živin, jako je například vápník, vitaminy D a B nebo acetylcholin, jenž vám pomůže „nahodit“ mozek.

Nedokážete si představit, že byste pozřeli vajíčka? Zkuste ovoce! Fruktóza, již ovoce obsahuje, vám rychle dodá potřebnou energii, pomůže s odbouráváním toxinů, navíc díky vláknině vám ovoce zaručí snazší vypořádání se s posledními zbytky alkoholu, jež vám ještě kolují v těle.

Jste spíše na tradiční vyprošťováky? Můžete zkusit polévku. Nejlepší je pořádně silný kuřecí vývar, ale pomůže i zeleninová polévka (ideálně s rajčaty, ale nezahuštěná a bez smetany). Dodají tělu nejen důležité živiny (především některé minerály), ale také tekutiny. Navíc sůl, kterou polévka obsahuje, zvýší váš pocit žízně a tím zajistí vyšší konzumaci nápojů (nealkoholických, samozřejmě). A to je dobrá zpráva, protože hydratace je v boji s kocovinou základ.

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15730339/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3922864/, (3) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat