Rozhýbejte líný metabolismus

Bílkoviny hrají zásadní roli při hubnutí. Zvyšují totiž klidový metabolismus, ale zároveň udržují svalovou hmotu. Máte jich dostatek? Vypočítejte si, jaké množství potřebujete a snižujte tělesnou hmotnost o dost snadněji než dosud!

Nedávné studie (1) ukazují, že mnoho lidí potřebuje více bílkovin, než si myslí. Současné výpočty přitom stanovují, že je vhodné konzumovat 0,8 gramu bílkovin na každý kilogram tělesné hmotnosti. Někteří výzkumníci však zjistili, že se může jednat o 1 až 1,5 gramu bílkovin.

Tento mírný nárůst prý znamená podporu metabolické rychlosti a lepší fyzické zdraví hlavně v pokročilejším věku. Takže, jak zní vzorec, který můžete použít ke kontrole minimálního denního požadavku na bílkoviny? Vědci se shodují, že když vynásobíte svoji aktuální váhu hodnotou 1,5, uděláte jedině dobře. Výsledek odpovídá vaší denní potřebě bílkovin, které vám pomohou s hubnutím (1). A v čem je vůbec hledat (2)?

Avokádo

Avokádo není jen o omega-3 nenasycených mastných tucích. Obsahuje i čtyři gramy bílkovin, takže máte-li k němu přístup, šup s ním do salátů!

Mléčné výrobky

U sýrů a mléka se soustřeďte pouze na ty, které mají nízký obsah tuku. Obvykle v sobě ukrývají i více bílkovin.

Tempeh

Tempeh patří k dobrým náhradám vašich oblíbených pokrmů. Má asi třicet gramů bílkovin na šálek, což z něj činí kandidáta na podporu metabolické rychlosti.

Chřest

Čtyři gramy bílkovin v každé šálku krájeného chřestu? To prostě chcete! Chřest se dá i grilovat, takže až zahájíte letní sezonu venku připravených dobrot, nezapomeňte ho koupit!

Luštěniny

Cizrna, čočka, černá fazole či quinoa. Co vám mohou nabídnout? Poskytují 14 až 18 gramů bílkovin v každém šálku. Ještě je potřeba se ptát, co si dáte k obědu?

Řecký jogurt

Řecký jogurt, nebo jakýkoli jiný, který mu je nutričně nejblíž, je bílkovinami doslova napěchovaný. Smíchejte jej s ovocem, ovesnými vločkami a ořechy, a o metabolickou rychlost se nemusíte bát. A co dalšího by na vašem stole nemělo chybět?

Syrovátkový protein, špenát, tofu, které má nízké množství kalorií, ale spoustu bílkovin, protože je vyrobeno ze sóje, ryby a korýši, vejce, kuře a vepřové maso, konopná semínka a hovězí maso.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872778/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3841988/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat