Naplňte si kořenky přírodním protizánětlivým kořením

07.01.2023 | Zdraví

Jak dokazují další a další výzkumy, řada onemocnění – včetně těch nejzávažnějších – může souviset se zánětlivými procesy probíhajícími v lidském organismu. A tak se rozhodně vyplatí proti zánětům co nejvíc bojovat. Naštěstí nám příroda poskytla některé mocné zbraně. Třeba ty v kořenkách!

Kterým kořením se vyplatí ochucovat pokrmy pravidelně?

Kurkuma

Žlutý zázrak, který známe hlavně z indické kuchyně. Ukazuje se totiž, že toho dokáže víc, než bychom si mohli myslet. Nejenže působí proti volným radikálům v těle a má protizánětlivé účinky, ale podle všeho účinně zpomaluje stárnutí a také ulevuje od bolesti. Stačí přidat do jakéhokoli pokrmu, případně si připravit nápoj ze šálku teplého mléka a 1/2 lžičky kurkumy.

Zázvor

Nejenže aktivně pomůže, pokud zrovna bojujete s chřipkou nebo nachlazením, případně vám pomůže se pořádně prohřát, když se vrátíte promrzlí zvenku, ale tohle koření účinně bojuje proti zánětlivým procesům, přispívá k detoxikaci organismu a uleví třeba i od nevolnosti (včetně cestovní a těhotenské).

Chilli

Tohle ostré koření obsahuje látku s názvem kapsaicin, která nejen bojuje proti zánětům, ale také prohřívá a snižuje bolestivé stavy (především ty vzniklé jako následek zánětu v těle). Jen si dejte pozor, abyste to s chilli nepřehnali, především pokud máte citlivější zažívání. To byste sice utišili jednu bolest, ale přidali úplně jinou…

Skořice

Voňavá kůra, která má nezapomenutelné aroma, obsahuje látky, jež ovlivňují produkci proteinu NF-kappa B. Ten je pak velmi silně svázán s imunitou a zánětlivými procesy v těle. Zjednodušeně řečeno – budete-li konzumovat skořici pravidelně, bude vašemu organismu mnohem lépe. Ostatně tohle koření potěší i na duši! Jeho vůně má totiž uklidňující účinky.

Hřebíček

Další z voňavých druhů koření, jež by v našem jídelníčku nemělo chybět. Hřebíček obsahuje erugenol, který v našem těle blokuje enzymy odpovědné za vznik zánětlivých procesů. Mimochodem, oceníte ho nejen ve sladkých dezertech, ale najdete ho i v receptech pro slané pokrmy. A když vás trápí zub nebo dásně, je hřebíček vaším spojencem.

Černý pepř

Ano, i obyčejný pepř nám prospívá. Látka piperin, kterou v něm najdeme, totiž aktivně působí proti akutním zánětům v těle. Takže až příště uvidíte na stole pepřenku, nepovažujte ji jen za dekoraci a pěkně využijte sílu jejího obsahu (jen pozor, máte-li citlivý žaludek, abyste to nepřehnali).

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5036591/ - celý článek






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat