Reakce těla, když pověsíte cvičení na hřebík

22.06.2022 | Zdraví

Už se vám zase nechce do posilovny? Pokud je to takhle posledních 14 dní, nedivte se, že se vám zhoršila paměť. Brzy však můžete očekávat i ztrátu kondice a nárůst tělesné hmotnosti. Kdy přesně to přijde?

Po letech pravidelného sportování jste hodili ručník do ringu? Ano, máte toho teď v práci nad hlavu, jste unavení a navíc je vaše oblíbená tělocvična v dlouhodobé rekonstrukci. Ostatně, důvod, proč odložit trénink na neurčito, se najde vždycky – a malá pauza přece ničemu neuškodí… Vážně si to myslíte? Pak vás musíme zklamat, o vydřené přínosy cvičení totiž můžete přijít už za pár dní! Co se stane jako první, když pověsíte tepláky na hřebík?

10 dní nicnedělání? Paměť v ohrožení

Vědci už poměrně dlouho naznačují )1), že fyzická aktivita kromě těla prospívá také mozku. Dokonce v ní vidí účinnou prevenci před ztrátou paměti související s věkem. Jak se to týká konkrétně vás? Závěry nejnovější studie publikované v časopise Frontiers in Aging Neuroscience (2) odhalily, že i krátká „sportovní dovolená“ způsobuje jisté mozkové změny, přičemž paměť se může lehce zhoršit. Na co ještě byste se měli připravit?

14 dní a vytrvalost je v tahu

Ano, bohužel je to tak. Po dvou týdnech lenošení na gauči pro vás bude mnohem těžší vyběhnout schody bez zadýchání, nebo držet krok s aktivními kolegy. Proč to? Nicnedělání zaviní pokles VO2 max. hodnot, což je maximální množství kyslíku, které vaše tělo dokáže používat. Čím je toto číslo vyšší, tím lepší je i vaše kondice. Obráceně to samozřejmě funguje také… Po dvou týdnech se úroveň VO2 max. snižuje o 10 procent. Zhruba po čtyřech týdnech dochází k poklesu o 15 procent, po třech měsících už to může být 20 procent (2).

28 dní – a se sílou se rozlučte

Přibližně měsíc „stávky“ bohatě stačí k tomu, aby ti, kteří se před pauzou soustředili na silový trénink, zaznamenali negativní změny. Síla vás sice bude opouštět pomaleji než vytrvalost, ale i tak si pomalu zvykněte na to, že donést domů těžký nákup už nebude taková brnkačka jako dřív (2).

56 dní? Kupte si větší kalhoty

Tak jistě, nechtěné fyzické transformace vás samozřejmě čekají také, a je to logické. Ať už si zvětšujících se partií všimnete v zrcadle nebo při dopínání kalhot, zhruba po osmi týdnech naroste vaše tělesná hmotnost o několik procent. Chcete tomu zabránit? Pak se vzchopte a honem rychle do fitka (2)!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5934999/, (2) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnagi.2021.761674/full




Celkem 1 komentářů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat