Příznaky signalizující poškození jater

26.06.2023 | Zdraví

Máte žaludeční potíže, zavodnění je vaše druhé jméno, svrbí vás pokožka a rozčilují rozšířené cévy? Měli byste utíkat k lékaři, protože tyto symptomy jsou učebnicovými příklady toho, že vaše játra mají potíže!

Mezi klíčové funkce jater patří detoxikace krve a odstraňování jedů, ovšem ovlivňují také metabolismus tuků, cukrů i bílkovin, produkují žluč, ukládají železo a přispívají k tvorbě hormonů. Je tedy jasné, že pokud nejsou ve formě a nemohou vykonávat svou práci, otázka vážných zdravotních komplikací je na místě (1). Jak vlastně poznat, že játra volají o pomoc? Jisté indicie neomylně ukážou…

Žaludeční potíže jako varování

Nevolnost a pálení žáhy? Obvyklý a častý problém dnešní generace. Jenže taková banalita, nad níž lze mávnout rukou, to rozhodně není. Potíže se žaludkem trvající delší dobu jsou pro člověka nejen nebezpečné, ale ve většině případů indikují i poškození jater.

Náhlá ztráta hmotnosti. Tady extra pozor

Nevysvětlitelný úbytek na váze a s tím spojené nechutenství, porucha trávení či dokonce časté zvracení, je další varovný signál, který by měl dotyčného okamžitě přimět k návštěvě lékaře. Je totiž možné, že se jedná o rakovinu jater, a každá minuta může být drahá!

Zavodňování? Hlavní ukazatel

To, že tam uvnitř není vše, jak má být, odhalí i nepříjemné zadržování tekutin v dolních i horních končetinách. Poznat se to samozřejmě dá bystrým okem, ale provést můžete i malý test. Pokud otisky prstů zůstanou po stisknutí pokožky viditelné i několik sekund, týká se problém špatně fungujících jater bohužel i vás.

Zabarvení kůže, které vážně nechcete

Mezi projevy jaterních chorob spadá i žluté zabarvení kůže, zvýšená tvorba puchýřů a pigmentových stop. Zbystřete však i v případě rozšířených cév, které se z jednoho bodu paprskovitě šíří směrem ven. Na problém ukazuje i svrbění pokožky, nebo její krvácení způsobené nedostatkem bílkovin potřebných ke srážení krve.

Slabá imunita

Když játra nefungují správně, zpravidla se to odrazí na imunitním systému. Kromě toho, že chytnete každý bacil, se mohou náhle objevit i nové alergie, astma a vyrážky, o nichž jste dosud nikdy ani neslyšeli. Nezní vám to povědomě? Pak víte, co máte dělat…

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535438/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554597/ - zbytek článku






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat