První pomoc při nafouklém břichu

17.07.2023 | Zdraví

Známe to všichni. Občas něco sníme a pak se nestačíme divit, do jakých rozměrů naše břicho dokáže narůst. Jaká je první pomoc v případě nafouklého břicha?

Hlavní příčinou nafouklého břicha není ani tak skutečnost, že jsme toho snědli hodně, ale spíš skladba stravy. Některá jídla nám prostě nesvědčí nebo obsahují látky, během jejichž trávení se uvolňují plyny. Ty pak mají za následek nepříjemné pocity a také to, že ani při největší snaze nedopneme kalhoty.

Jak si tedy od nafouklého břicha pomoci?

Pohyb

Pokud se po jídle cítíte jako horkovzdušný balon, běžte se na chvíli projít. Zvýšíte pohyb střev a tím i rychlost trávení. Pohyb je vůbec dobrým způsobem prevence nafouklého břicha – lidé, kteří alespoň třikrát týdně cvičí (stačí již zmíněná chůze, běh, jízda na kole…), netrpí plynatostí tak často, jako jejich lenivější vrstevníci.

Probiotika

Nafouklé břicho může rovněž znamenat nerovnováhu prostředí ve vašich střevech. Především pokud užíváte antibiotika, může se stát, že vám – lidově řečeno – chybí přátelské bakterie, jež tráví potravu. Proto je dobré zařadit do jídelníčku i probiotika. Nemusíte kvůli nim běžet do lékárny pro doplňky stravy (i když užíváte-li již zmíněná antibiotika, chybu neuděláte), zásobte se jogurty s živými kulturami nebo kefíry a spol.

Zákeřná laktóza

Pokud máte s plynatostí problémy dlouhodobě, zkuste vysledovat, zda se neobjevuje, sníte-li mléčný výrobek. Odhaduje se totiž, že až 10 % lidí je citlivých na laktózu a právě tato citlivost se nafouklým břichem může projevit. Pokud budete mít podezření, že mezi vašimi problémy a mléčnými výrobky existuje spojitost, zkuste nějakou dobu jíst pouze kysané mléčné potraviny a sýry čedarového typu – jsou lépe stravitelné.

Dýchání

Někdy ovšem není plynatost zapříčiněna skladbou stravy, ale stresem. Pokud nás něco stresuje, naše tělo vyplavuje kortizol a adrenalin, hormony, jež mimo jiné stimulují i naše zažívání (i jim můžeme poděkovat za časté návštěvy toalety, čeká-li nás například důležitá prezentace nebo zkouška ve škole). Navíc stres řeší mnoho lidí přejídáním, čímž celý problém ještě zhoršují.  Rychlá pomoc při nafouklém břichu ze stresu je jednoduchá – uklidnit se. Bohužel, to se snáze napíše, než provede. Zkuste tedy alespoň 10 minut zhluboka a pomalu dýchat – nadechujte se nosem, vydechujte pusou.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3264926/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat