Zánětům v těle lze předejít správnou stravou

V dnešní době je opravdu nelehkým úkolem udržovat své tělo fit. Duševní i fyzická stránka trpí jak nedostatkem kvalitních potravin, tak i pohybu. Nezdravá strava tělo zahlcuje, to pak uvnitř trpí a "hnije". Máme pro vás několik rad, jak potlačit v těle nezdravé bujení a předcházet vzniku zánětu.

Kromě toho, že budete v kuchyni používat vhodné oleje (olivový, řepkový, arašídový nebo lněný) a budete se vyhýbat trans-tukům, můžete pro potlačení zánětů v těle udělat ještě více, tedy budete-li se držet důvěrně známých rad.

Sledujte svou váhu

Víte že…

Některé mléčné výrobky a některé druhy masa obsahují kyselinu arachidonovou, omega-6 mastnou kyselinu, kterou tělo využívá k tvorbě zánětlivých bílkovin. Proto se doporučuje pravidelná konzumace omega-3 mastných kyselin, které tento proces blokují.

Výkyvy hmotnosti nejsou nic normálního ani zdravého. Ani prudký úbytek, i nečekaný nárůst nevede k ničemu dobrému a je třeba mít se na pozoru. Tukové polštáře nejenže ubírají na našem dokonalém vzhledu, ale také zvyšují riziko onemocnění a zánětů. Podle nedávné vědecké studie (1) díky snížení hmotnosti průměrně o 6 kilogramů klesne hladina CRP (zánětlivý parametr) o působivých 41 %. Tak to za to rozhodně stojí.

Zapomeňte na rychlé občerstvení

I když nestíháte a kručí vám v žaludku, vyhněte se rychlému občerstvení. Mějte po ruce dostatek zdravých svačinek, alespoň jako první pomoc, nebo raději zajděte do restaurace a objednejte si třeba polévku nebo salát. Cenově i časově to vyjde mnohem lépe. Nasycené tuky z tučných jídel nejenže zvyšují cholesterol, ale také podporují bujení zánětlivých onemocnění (2).

Jezte více ovoce a zeleniny

Ovoce a zelenina jsou plné antioxidantů, které tlumí záněty. Tito bojovníci s chorobami neutralizují účinky přirozeně se vyskytujících molekul volných radikálů, jež napadají a poškozují zdravé buňky. Podle vědecké studie (3) zvýšení příjmu ovoce a zeleniny ze dvou porcí denně na šest vedlo ke snížení hladiny CRP o jednu třetinu, a to během pouhých 4 týdnů. Podle odborníků jsou nejúčinnější rajčata, mrkev a červená paprika. Tak nezapomínejte na ovocné a zeleninové svačinky.

Pečlivě vybírejte sacharidy

Sacharidy tvoří velmi početnou a důležitou složku naší stravy. Některé mohou tlumit zánět, zatímco jiné mohou tento problém naopak zhoršit. Zaměřte se na potraviny bohaté na rozpustnou vlákninu. Podle nedávné americké studie (4) se můžete zánětům bránit dostatečnou denní konzumací rozpustné a nerozpustné vlákniny. Osoby, které měly příjem vlákniny nad 20 g denně, měly o 63 % nižší hladinu CRP než osoby s nízkým příjmem vlákniny ve stravě.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3096294/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6146358/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9301302/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257631/




Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat