Správné držení těla pro zdravá záda

Podle odborníků má většina z nás špatné držení těla, které je způsobeno tím, že se dostáváme do nepřirozených pozic, nebo ještě hůře – setrváváme v nich. Svaly a vazy okolo páteře a na zádech tuhnou a záda začnou časem bolet. Přitom naučit se správně stát a sedět, není nic složitého. Jen je třeba znát pár zásad a také cviků, které udrží svaly v rovnováze.

„Důvodem špatného držení těla jsou nevhodné pohybové stereotypy, které jsou daní za náš „moderní“ způsob života. Spoustu času trávíme sezením u počítače, v autě, koukáním do telefonu. Výsledkem je třeba předsouvání hlavy, shrbená nebo většinu času zakulacená záda. Často dochází k nadměrnému zakulacení hrudní části páteře a lopatky i ramena se dostávají do nerovnováhy. Určité svalové skupiny se tak přetěžují, a jiné naopak oslabují. Bolest je pak výstražným signálem těla, které se nás snaží upozornit, že něco děláme špatně,“ vysvětluje lektorka Hana Toufarová. Také ona sama léta trpěla velkými bolestmi ramen. Pomohla jí až cesta za americkou fyzioterapeutkou, která ji přivedla k metodě izolovaného cvičení, které se zaměřuje na to, že se věnuje každému svalu zvlášť, aby se znovu naučil pracovat tak, jak má. Nejenže se tak Hana Toufarová zbavila vleklých bolestí, ale výsledky byla tak nadšená, že se sama rozhodla metodě Fit Pain Free věnovat. Stala se instruktorkou a dnes u nás školí další lektory.

4 zásady pro správný postoj

  1. Hlavu držte vzhůru, dívejte se do výše svých očí – „Představte si, že jste loutka, která má v hlavě drátek, za nějž ji někdo vodí. A dívejte se zpříma před sebe. Pokud se naučíte, jak správně držet hlavu, přestanete přetěžovat svaly na zadní části krku,“ radí Hana Toufarová.
  2. Ramena a lopatky tlačte dolů směrem k pasu – základní poloha, při níž se aktivují mezilopatkové svaly a protahují prsní svaly.
  3. Pánev a bedra v přirozené pozici – optimální poloha pánve a beder, které nesmí být příliš prohnuté, ani podsazené.
  4. Chodidla rovně, špičky směrem dopředu – „Když budeme držet chodidla ve vzdálenosti, jako je šířka pánve, dosáhneme rovnoměrného rozložení hmotnosti a nejmenší zátěže na kyčelní klouby,“ upozorňuje lektorka.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Pizza se smetanovým základem

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:15
142 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat