Prostreno.cz

Ani se zdravými mořskými plody by se to nemělo přehánět

Mořské plody mají blahodárný nutriční profil, ale bohužel jim to kazí obsah takzvaných „věčných chemikálií“, které způsobují rakovinu i neplodnost. Jezte je raději jen občas a s mírou!

Krabi, krevety, ústřice, mušle, langusty nebo chobotnice? Tenhle lahodný symbol luxusu vážně neocení každý. Na jednu stranu je to škoda, na tu druhou možná spíše vítězství.  

Pravda, která nezachutná

Silné vědecké důkazy (1) neustále upozorňují na to, že mořské plody představují ideální balíček cenných živin, proto do zdravého stravování krásně zapadají. Jejich konzumace prý snižuje riziko srdečních záchvatů, prospívá mozkovým funkcím i zraku, preventivně působí proti depresím a omezuje rozvoj autoimunitních onemocnění. Ulevuje však i při astmatu a zkvalitňuje spánek (2). Jak úžasné výhody! Navzdory jejich prokázaným benefitům bychom tyhle „potvůrky“ neměli jíst často, ale raději jen výjimečně.

Co sousto, to dávka toxických chemikálií

Zmínky o per- a polyfluoroalkylovaných látkách (PFAS) plní novinové titulky už nějakou dobu. Říká se jim „věčné chemikálie“, neboť se nerozkládají, ale jen kupí a hromadí. Do přímé souvislosti se dávají s rakovinou, hormonálními poruchami, neplodností, oslabenou imunitou, vývojovými vadami plodů i jejich nízkou porodní váhou (3). Problém je, že tenhle toxický bonus podle všeho obsahují i ryby a zmíněné mořské plody (4).

Opatrnost je na místě

„Naše doporučení není nejíst je vůbec, stále jsou skvělým zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Chceme jen varovat před nadměrnou konzumací, neboť tak hrozí příliš vysoká expozice PFAS,“ vysvětluje americká docentka epidemiologie a vědecká výzkumnice Megan Romano (5). Dle závěrů jejího expertního týmu má ve svém malém těle nejvíce uvedených škodlivých sloučenin humr a kreveta, protože oba žijí blíže mořskému pobřeží a jsou tedy v jakési první chemické linii.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34311902/, (2) www.epa.gov/pfas/our-current-understanding-human-health-and-environmental-risks-pfas, (3) www.epa.gov/pfas/our-current-understanding-human-health-and-environmental-risks-pfas, (4) www.eurekalert.org/news-releases/1040676, (5) www.nypost.com/2024/04/12/lifestyle/eating-seafood-may-expose-you-to-pfas-study/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat