Prostreno.cz

Léky, které by se nikdy neměly míchat s kávou

Pokud jste jako většina lidí, začínáte svůj den šálkem horké kávy a brzy poté zamíříte na toaletu. To je běžný účinek kofeinu. Káva povzbuzuje žaludek a mění čas potřebný k tomu, aby se jídlo dostalo přes trávicí systém. Tušili jste, že tenhle oblíbený nápoj také interaguje s některými léky?

Ano, pití kávy ve stejnou dobu, kdy užíváte léky, může ovlivnit, jak dobře na vás medikamenty účinkují. Kafíčko totiž významně působí na vstřebávání a distribuci živin a rychleji vylučuje účinné látky. Kdy být v pozoru?

Léky na štítnou žlázu

Pokud máte hypotyreózu, vaše štítná žláza (žláza ve tvaru motýla v přední části krku) neprodukuje dostatek hormonů štítné žlázy. To může způsobit přibírání na váze, suchou pokožku, bolesti kloubů, vypadávání vlasů a nepravidelnou menstruaci (1). Mnoha lidem je přitom předepisován především levothyroxin, u kterého se ukázalo, že v kombinaci s kávou snižuje množství léku absorbovaného vaším tělem, a to dokonce o více než polovinu.

Léky na nachlazení, astma a alergii

S příchodem jara o alergie není nouze. Antihistaminika často obsahují stimulanty centrálního nervového systému, kupříkladu pseudoefedrin. Ovšem káva je také stimulant, takže pokud obojí smícháte, připravte se na neklid a neschopnost spát.

Léky na cukrovku

Káva s cukrem se podepisuje na zvýšení hladiny cukru v krvi a tudíž ovlivňuje to, jak dobře funguje (či nefunguje) vaše léčba cukrovky. Vědci (2) zároveň varují, že pití příliš velkého množství kofeinu násobí riziko komplikací diabetu.

Léky na Alzheimerovu chorobu

Alzheimerova choroba postihuje lidi starší 65 let. Jde o poruchu mozku, která má za následek ztrátu kognitivních funkcí, takže je obtížné myslet, pamatovat si nebo se věnovat každodennímu životu. Léčba Alzheimerovy choroby donepezilem, rivastigminem a galantaminem není tak účinná, když uvedené medikamenty zapijete kávou. Kofein zpřísňuje hematoencefalickou bariéru a může snížit množství drogy, která se dostane do mozku.

Antidepresiva

Antidepresiva jsou nejčastěji předepisované léky pro dospělé ve věku mezi dvaceti a třiceti lety a jejich užívání se v posledních několika desetiletích dramaticky zvýšilo. Mohou pomoci s poruchami nálad, ale některé léky (jmenovitě fluvoxamin, amitriptylin, escitalopram a imipramin) si s kofeinem opět nerozumějí, tak na to pozor.

Zdroje: (1) www.medlineplus.gov/druginfo/meds/a682461.html, (2) www.diabetesjournals.org/care/article/27/8/2047/23381/Caffeine-Impairs-Glucose-Metabolism-in-Type-2, www.health.com/medications-to-not-mix-with-coffee-7561446#citation-3






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat