Prostreno.cz

Sušené ovoce, které je nečekaně nabité bílkovinami

Pokud pátráte po chutném způsobu, který by podpořil vaše celkové zdraví, sušené ovoce bohaté na bílkoviny může být jednou z nejlepších možností. Proč nějaký ten balíček nosit s sebou i do práce?

Většina lidí ví, že ovoce a zelenina jsou rozhodujícími prvky zdravé výživy, ale vyhýbá se sušeným kouskům, neboť ty většinou obsahují až příliš mnoho cukru. Tento fakt nikdo nepopírá, ovšem verze ovoce a zeleniny – zbavené vody obvykle sušením na slunci nebo pomocí specializovaných dehydrátorů, v sobě ještě stále mají minerály, vlákninu, antioxidanty a také bílkoviny. V rozumném množství tedy zastoupí funkci zdravé svačiny. Takže, po čem vlastně sáhnout?

Sušená jablka

1 šálek sušených jablek obsahuje přibližně 2 gramy bílkovin, stejně jako 208 kalorií a 7 gramů vlákniny. Je také bohatým zdrojem vitaminu B5 a vitaminu B3, stejně jako vitaminu C, mědi, hořčíku, selenu, draslíku a železa.

Tato populární forma sušeného ovoce je vynikající zvlášť pro trávení, často je doporučována lidem, kteří se snaží zhubnout. (V jablíčkách je mnohem méně kalorií než v mnoha jiných plodech.) Sušená jablka jsou také dobrá pro zvýšení produkce neurotransmiterů a mohou přispět ke snížení krevního tlaku. Obsah kyseliny askorbové zase posiluje imunitní systém.

Sušené hrušky

V jednom šálku vysušených hrušek je k dispozici něco přes 2 gramy bílkovin, 470 kalorií a 14 gramů vlákniny. Díky jejich konzumaci také získáte středně vysoké hladiny mědi, železa, vitaminu K a vitaminu C. Nelze nezmínit ani významné množství draslíku a nízkou hladinu sodíku.

Sušené hrušky jsou přitom známé coby prostředek ke snížení krevního tlaku, a to díky vazodilatačním účinkům draslíku. Vitamin C pomáhá zlepšovat funkci imunitního systému, zatímco vitamin K je důležitým prvkem v procesu srážení krve a udržování kostní minerální hustoty.

Sušené meruňky

Sušené meruňky obsahují zhruba 4,4 gramu bílkovin v každém šálku, což je opravdu slušné množství. Toto ovoce (ve verzi zbavené vody) také nabízí 9 gramů vlákniny a více než 300 kalorií, stejně jako 40 % denního doporučeného množství draslíku a přibližně 20 % denního požadavku na železo. Meruňky se také mohou pochlubit poměrně vysokým množstvím vitaminu A a různých karotenů. A kdy je jíst?

Sušené meruňky jsou vynikající volbou, pokud chcete stimulovat růst a vývoj a také optimalizovat trávení. Vysoký obsah vlákniny a relativně málo kalorií poskytují ideální podmínky pro hubnutí. Vitamin A zase posiluje zrak a snižuje oxidační stres.

Sušené broskve

Přestože 1 šálek obsahuje „pouze“ 1,5 gramu bílkovin, sušené broskve jsou extrémně zdravé. 380 kalorií, 13 gramů vlákniny, velmi vysoké množství vitaminu A a železa. Za zmínku stojí i přítomnosti vitaminu C a vápníku.

Pokud pravidelně konzumujete sušené broskve, snižujete riziko chronických onemocnění. Díky antioxidantům a vysokým hladinám vitaminu A optimalizujete trávení, snížíte cholesterol a lépe zvládnete diabetes. (Železo je nezbytné pro správný krevní oběh, zatímco vitamin C může pomoci imunitnímu systému.) Kromě broskví si na talíř dejte i další druhy ovoce. Které?

  • Sušené fíky: 5 gramů bílkovin na šálek.
  • Sušené švestky: 5 gramů bílkovin na šálek.
  • Rozinky: 5 gramů bílkoviny na šálek
  • Sušené borůvky: 3 gramy bílkovin na šálek.




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat