Prostreno.cz

Potraviny, které pomáhají bojovat s nemocemi

Vaše strava se hodně odráží na vašem zdraví! Dbejte o něj a zbavte se artritidy, anémie i vysokého krevního tlaku. Co mít na talíři každý den?

Čím je vaše strava zdravější, tím méně jste nemocní  – a naopak. Vyvážená kombinace vitaminů, antioxidantů, minerálů a dalších užitečných látek bojuje proti nemoci jako nic jiného. Proto vždy pamatujte na to, že pokud jde o péči o vaše zdraví, prevence je klíčem. A nikdy není příliš pozdě vložit svoji důvěru do správných potravin. Zde je několik nejlepších variant, jež pomáhají předcházet chorobám a v neposlední řadě s nimi i bojovat. Pětkrát hurá!

Citron proti obezitě

Obezita je definována jako abnormální nebo nadměrná akumulace tuku, která může poškodit zdraví. Obezita je spojena s kardiovaskulární chorobou, cukrovkou a dokonce i některými druhy rakoviny (včetně endometria, prsu, vaječníků, prostaty, jater, žlučníku, ledvin a tlustého střeva).

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) má více než 1,9 miliardy dospělých nadváhu, 600 milionů je obézních. Očekává se, že se tento počet v příštích letech ještě zvýší. Co s tím? Citron v boji proti obezitě dost pomáhá.

Chcete-li i vy pomoci při hubnutí, začněte svůj den s citronovou vodou. Citron pomáhá zlepšit trávení, pozitivně působí při detoxikaci a odstraňuje z těla toxiny, které zpomalují metabolismus.

Studie z roku 2008 publikovaná v časopise Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition naznačuje, že suplementace s citronovými polyfenoly potlačuje přírůstek hmotnosti a akumulaci tuku. A existují i další důkazy.

Výzkum z roku 2016, publikovaný v časopise Journal of Ayurveda a Integrative Medicine, naznačuje, že pití citronové šťávy a medu smíchaného ve vodě po dobu čtyř dnů po aplikaci může být užitečné pro snížení tělesné hmotnosti, indexu tělesné hmotnosti (BMI) a tukové hmotnosti u zdravých jedinců. Sláva!

Kurkuma pro artritidu

Artritida je onemocnění kloubů, přičemž existuje více než 100 různých typů artritidy, které způsobují silnou bolest postižených kloubů. Kdo jí trpí, ví, že život s artritidou je nesmírně bolestivý. Naštěstí je tu kurkuma.

Bylinkáři ji používají po celá staletí jako přírodní lék na několik onemocnění. Obsahuje sloučeninu zvanou kurkumin, která má protizánětlivé vlastnosti. Navíc, antioxidační vlastnost kurkumy ničí v těle volné radikály, ty poškozují buňky.

Studie z roku 2003 publikovaná v časopise Journal of Alternative and Complementary Medicine zdůrazňuje, že kurkumin inhibuje řadu různých molekul, které hrají roli při zánětu.

Metaanalýza publikovaná v časopise Journal of Medicinal Food v roce 2016 uvádí, že kurkuma zmírňuje symptomy kloubní artritidy. Vědci však tvrdili, že je zapotřebí přísnějších a větších studií, které potvrdí její terapeutickou účinnost. Na to čekat nebudeme. Denně (před spaním) rozmíchejte jednu čajovou lžičku prášku z kurkumy ve sklenici teplého mléka.

Řepa pro anémii

Stále více lidí se stává anemickými, což je stav, kdy počet červených krvinek v těle je menší než obvykle. Podle Světové zdravotnické organizace se anémie dotýká 1,62 miliardy lidí, což je asi 24,8 % světové populace.

Pro potírání anémie je jednou z nejlepších potravin řepa. Červená řepa má významné množství železa, které pomáhá při regeneraci červených krvinek. Také je sladká a plná vlákniny a vitaminu C, což z ní dělá lahodný doplněk mnoha jídel.

Studie z roku 2013 publikovaná v časopise IOSR Journal of Nursing and Health Science uvádí, že příjem čerstvě připravené šťávy z červené řepy vede k velmi významnému zlepšení hladiny hemoglobinu. Tak i vy si připravte jednu středně velkou řepu s mrkví a špenátem, vložte do odšťavňovače a denně pijte.

Jogurt pro vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak je tichý vrah, protože může způsobit poškození krevních cév, které vede k onemocnění srdce, onemocnění ledvin, mrtvice a i dalším problémům. Chcete-li udržet krevní tlak pod kontrolou, začněte jíst nízkotučné jogurty. Jogurt je vynikajícím zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku a dalších zdravých živin, které pomáhají snížit krevní tlak.

Studie představená na schůzce American Heart Association's Epidemiology/Lifestyle 2016 Scientific Sessions potvrdila, že ženy, které jedly pět nebo více porcí jogurtu týdně, zejména jako součást zdravé stravy, vykazovaly nižší riziko vývoje vysokého krevního tlaku. Tak na co ještě čekáte?

Konzumujte nejméně ½ šálku nízkotučného jogurtu každý druhý den, abyste snížili riziko vývoje vysokého krevního tlaku. Můžete do něj přidávat mandle, ořechy a ovoce, abyste pro své srdce zajistili jen to nejlepší.

Borůvky a ostružiny proti diabetu

Nekontrolovaný diabetes může být problematický, protože vysoká hladina cukru v krvi ovlivňuje různé tělesné orgány – od vašich očí až po ledviny. Chcete-li udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou, začněte jíst borůvky a ostružiny.

Za antidiabetickým účinkem těchto plodů pravděpodobně stojí vysoká hladina fotochemikálií – přirozeně se vyskytujících antioxidantů. Podle studie z roku 2010 zveřejněné v časopise Journal of Nutrition denní doplňování bioaktiv z celých borůvek zlepšuje citlivost na inzulin.

Vychutnejte si každý den jeden šálek borůvek (čerstvých nebo sušených). Můžete si je dát jako občerstvení „jen tak“, nebo je přidat do jogurtu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat