Prostreno.cz

Heřmánek pomáhá na migrénu, hubnutí i klidný spánek

Heřmánkový čaj je dobrou volbou téměř pro každého z nás, protože poskytuje řadu léčivých i kosmetických výhod. Znáte je všechny?

Aktivní složkou heřmánku je bisabolol, který má protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti. Heřmánek můžete popíjet jako čaj nebo je v dostání i v tinkturách, olejích, krémech či pleťových vodách. Jeho využité je opravdu všestranné a neměl by chybět v žádné bylinkové domácí lékárně.

Proč dát heřmánku zelenou?

Pro klidný spánek

Heřmánek funguje jako přírodní uspávadlo, má vysoký obsah flavonoidů, které vysílají signály do mozku, aby uvolnil serotonin a dopamin pro ničím nerušený spánek. Bylinka také uvolňuje svaly a nervy, takže podporuje celkové uvolnění a ospalost.

Tlumí bolest hlavy

Pokud trpíte na časté migrény, můžete vyhledat pomoc v přírodě, heřmánek je dobrým prostředkem pro rychlou úlevu od bolesti. Má protizánětlivé, antispastické a uklidňující vlastnosti, které pomáhají zmírnit bolest. Ve skutečnosti pravidelné užívání heřmánkového čaje výsledně snižuje závažnost a četnost migrén.

Zklidňuje svalovou bolest a křeče

Příště, až si dáte zase do těla, nezapomeňte si připravit heřmánkový čaj, který je vhodný popíjet po fyzické zátěži. Uvolňuje svaly a zklidňuje nervy, jeho účinky mají relaxační účinek na tělo a usnadňují rychlejší hojení bolestivých svalů.

Odbourává stres

Bylinka má sedativní účinek na centrální nervový systém, pomáhá snížit stres a úzkost. Můžete si dopřát pár šálků heřmánkového čaje nebo příjemnou lázeň s heřmánkovým olejem.

Zmírňuje menstruační křeče

Heřmánek je také taková „dámská“ bylinka, pomáhá uvolňovat aminokyselinu glycin, která snižuje svalové křeče a stimuluje činnost dělohy.

Zklidňuje podrážděný žaludek

Heřmánek je plný esenciálních olejů, které jsou prospěšné pro trávicí systém. Ať už vás trápí průjem, břišní křeče, nadýmání, nevolnost nebo plynatost, heřmánek vám poskytne úlevu. Navíc preventivně působí proti zánětu žaludku a žaludečním vředům.

Podporuje hubnutí

Bylinka stimuluje žaludek a podporuje látkovou výměnu, což je důležité pro snížení tělesné hmotnosti. Heřmánek také obsahuje detoxikační a diuretické vlastnosti, které tělu pomáhají zbavit se škodlivých toxinů, odpadu a přebytečné vody. Kromě toho tato bylinka řídí chuť k jídlu a potlačuje chutě na vysoce kalorické potraviny.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat