Domácí pečení fitness pečiva

07.07.2024 | Výživa

Máte rádi pečivo, ale nevyhovuje vám výběr v obchodě. Nebojte se si ho upéct doma. Určitě to zvládnete a navíc bude zdravější.

Pečení vlastního fitness pečiva je skvělý způsob, jak mít pod kontrolou složení a kvalitu toho, co konzumujete. Domácí pečivo může být výživné, chutné a zdravé, a přitom jednoduché na přípravu. Tento recept na fitness pečivo je bohatý na vlákninu, bílkoviny a zdravé tuky, což z něj činí ideální volbu pro zdravou snídani nebo svačinu.

Ingredience

  • 200 g ovesných vloček
  • 100 g mandlové mouky
  • 50 g chia semínek
  • 50 g lněného semínka
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 vejce
  • 200 ml mandlového mléka (nebo jiného rostlinného mléka)
  • 2 lžíce kokosového oleje, rozpuštěného
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 100 g nasekaných ořechů (vlašské, mandle nebo lískové)
  • 100 g sušeného ovoce (rozinky, brusinky nebo meruňky)

Postup

  1. Příprava trouby a formy: Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte pečicí formu (ideálně na chléb) pečicím papírem nebo ji lehce vymažte kokosovým olejem.

  2. Smíchání suchých ingrediencí: V míse smíchejte ovesné vločky, mandlovou mouku, chia semínka, lněné semínko, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl. Ujistěte se, že jsou všechny suché ingredience rovnoměrně promíchány.

  3. Přidání mokrých ingrediencí: V jiné míse rozšlehejte vejce. Přidejte mandlové mléko, rozpuštěný kokosový olej a med (nebo javorový sirup). Vše důkladně promíchejte.

  4. Spojení směsí: Postupně přidávejte mokrou směs do suché směsi a míchejte, dokud se vše nespojí do homogenního těsta. Nakonec přidejte nasekané ořechy a sušené ovoce.

  5. Pečení: Přelijte těsto do připravené formy a rovnoměrně rozetřete. Pečte v předehřáté troubě přibližně 45-50 minut, nebo dokud není pečivo zlatavé a při testu špejlí nevyjde špejle čistá.

  6. Chlazení a podávání: Nechte pečivo vychladnout ve formě asi 10 minut, poté ho vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce. Nakrájejte na plátky a podávejte samotné nebo s trochou jogurtu a čerstvým ovocem.

Výhody fitness pečiva

  • Vysoký obsah vlákniny: Ovesné vločky a semínka dodávají pečivu vysoký obsah vlákniny, což podporuje zdravé trávení.
  • Bílkoviny: Vejce a ořechy poskytují potřebné bílkoviny, které jsou klíčové pro regeneraci svalů a celkové zdraví.
  • Zdravé tuky: Kokosový olej a ořechy obsahují zdravé tuky, které jsou důležité pro zdraví srdce a celkovou vitalitu.

Domácí pečení fitness pečiva je nejen zábavné, ale také praktické a zdravé. Tento recept je snadno přizpůsobitelný vašim osobním preferencím a můžete experimentovat s různými druhy semínek, ořechů a sušeného ovoce.

Zdroj: názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat