Grilovaný lilek s fetou a tahini dresinkem jako lehká letní večeře

25.05.2024 | Výživa

Grilovaná zelenina je nezbytnou součástí letních grilovaček. Nejen jako příloha k masu, ale i samostatně podávaná uspokojí nejeden mlsný jazýček. Co říkáte na grilovaný lilek? Zkuste grilovat s tímto neobvyklým kamarádem.

Ale co takhle to zkusit s lilkem? I pokud snad nejste fanoušci lilku, v grilované podobě jej prostě musíte vyzkoušet! Grilovaný lilek má křehkou texturu s kouřovou chutí, které se zkrátka nebudete moci nabažit.

Spárujte jej s rozdrobenou fetou, petrželkou a domácím tahini dresinkem, a už jej nebudete chtít jíst jinak!

Hodí se jako skvělá příloha ke každému masu, a vaši grilovací sešlost pozvedne na další level!

Grilovaný lilek s fetou a tahini dresinkem

Ingredience na 4 porce

2 velké lilky, nakrájené na 6–10mm kolečka

extra panenský olivový olej

1 lžička sušeného oregána

1/4 lžičky drcené červené papriky (vločky)

Sůl, čerstvě mletý černý pepř

100 g rozdrobené fety

2 polévkové lžíce čerstvě nasekané petrželky

Šťáva z 1/2 citronu

Na tahini dresink:

1/3 hrnku tahini

Šťáva z 1 citronu

2 polévkové lžíce vody

1 stroužek česneku, sůl

Postup

1 Rozpalte gril nebo grilovací pánev na středně vysokou teplotu.

2 Lilek nakrájejte na kolečka o tloušťce cca 6–10 mm. Do malé misky nalijte olej, přidejte oregano a vločky červené papriky. Olejovou směsí pak potřete celé lilky, dochuťte solí a pepřem.

3 Lilek grilujte, dokud nezměkne, asi 3 minuty z každé strany.

4 Hotový grilovaný lilek posypejte rozdrobenou fetou, nasekanou petrželkou a poté pokapejte vymačkanou citronovou šťávou.

5 Připravte si tahini dresink: Ve střední misce smíchejte tahini, citronovou šťávu, vodu a česnek. Dochuťte solí. Pokud je zálivka příliš hustá, přidejte více vody, po lžících, až do požadované konzistence.

6 Lilek podávejte teplý přelitý tahini dresinkem.

Tipy

Lilek se griluje poměrně rychle, pokud jej na grilu necháte příliš dlouho, bude měkčí, než chcete. Plátky o tloušťce asi 6–10 mm se dokonale ugrilují zhruba za 6 minut!

Abyste zabránili přilepení ke grilu, nezapomeňte grilovací rošty potřít olejem s vysokým kouřovým bodem a grilujte až na dostatečně rozehřátém grilu.

Na grilovaném lilku si skvěle pochutnáte s grilovanou vepřovou panenkou. Nebo přidejte několik plátků grilovaného lilku do svého oblíbeného burgeru.

Fantazii se meze nekladou!

Zdroje: názor autora, www.delish.com/cooking/recipe-ideas






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat