Letní salát „Brokolislaw“ nastartuje každou grilovací party

24.05.2024 | Výživa

Hledáte tipy na lehké letní pokrmy, které vás příjemně osvěží, a ještě vám dodají pořádnou porci živin? Napadají vás samé běžné saláty, ale chtěli byste hosty překvapit něčím netradičním? Tak čtěte dál.

Nebo snad hledáte recept, který by oživil vaši venkovní grilovací sešlost? Salát „Brokolislaw“ z vás udělá hvězdu na každé grilovací party!

Kromě klasických ingrediencí (strouhané zelí a mrkev), budete potřebovat také syrovou brokolici, pražené vlašské ořechy a brusinky, jejichž chuť se dokonale spojí s javorovo-citronovým dresinkem.

Pokud se rozhodnete recept vyzkoušet, nezapomeňte si přečíst tipy na konci receptu.

Letní salát „Brokolislaw“

Ingredience na 6 porcí

2 brokolice

¼ hlávky nakrájeného červeného zelí

4 jarní cibulky, nakrájené na plátky

2 střední mrkve, oloupané, nastrouhané

hrst čerstvé petrželky

150 g majonézy

6 polévkových lžic čerstvé citronové šťávy

2 lžíce javorového sirupu

2 polévkové lžíce dijonské hořčice

2 stroužky česneku

hrst nasekaných pražených vlašských ořechů

hrst sušených brusinek

lžička soli

Postup

1 Odřízněte konce stonků brokolice a oddělte je od korunky. Stonky oloupejte, rozpulte příčně a každou polovinu podélně nakrájejte na tenké plátky, které následně nakrájejte na nudličky „julienne“ a dejte do velké mísy. Růžičky z brokolicových korunek nakrájejte na malé kousky a rovněž přidejte do mísy.

2 Přidejte nakrájené zelí, jarní cibulku nakrájenou na kolečka, nastrouhanou mrkev, nasekanou petrželku a promíchejte.

3 V malé misce rozšlehejte majonézu, citronovou šťávu, javorový sirup, hořčici a přidejte lisovaný česnek.

4 Hotovou tekutou směs nalijte na směs s brokolicí a důkladně promíchejte, aby se vše všechny kousky obalily.

5 Na závěr přidejte vlašské ořechy a brusinky a dochuťte solí. Před podáváním nezapomeňte důkladně vychladit.

Tipy

Pokud nemáte javorový sirup, nahraďte medem nebo sirupem z agáve.

Stonky brokolice můžete místo krájení na nudličky julienne nastrouhat na struhadle, ale upřímně vám to ušetří jen pár vteřin navíc, nemluvě o tom, že nastrouhané kousky rychleji schnou a nebudou tak křupavé.

Další možností je koupit si sáček porcované brokolice v obchodě, případně tzv. brokolicovou rýži (v sekci s mraženými potravinami).

Pokud se vám nelíbí představa syrové brokolice, můžete ji blanšírovat ve vroucí vodě po dobu asi 20 sekund, následně opláchnout v ledové lázni a osušit, než ji přidáte ke zbytku ingrediencí.

Chcete-li z chuti salátu vyždímat maximum, nechte jej uležet. Ideální je připravený den předem, aby se zálivka stihla vsáknout do zeleniny.

Zdroje: názor autora, www.delish.com/cooking/recipe-ideas






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat