Zdravou salátovou zálivku si připravíte doma

Zálivka z obchodu se možná tváří jako ztělesněné zdraví, ale nenechte se ošálit. Může obsahovat látky, které škodí srdci, mozku i postavě. Tu domácí, co je bez rizika, si umícháte natotata!

Saláty představují perfektní způsob, jak do svého jídelníčku propašovat trochu více doporučované zeleniny. Někdy ale nestačí nakrájet pár plodů a tím to hasne. Ostatně, co by si hromada rajčat, paprik a okurek počala bez zálivky, která tomu všemu přidá chuťový bod navíc? S tou kupovanou ale občas bývá kříž.

Složení, kterého se zdraví děsí

Jak už to tak bývá u všeho, co se týká jídla, vždycky jde o používané suroviny a ingredience. Studovali jste někdy štítek zálivky z obchodu? Jen na něj zkuste mrknout. S velkou pravděpodobností naleznete zmínku o přítomnosti hydrogenovaných neboli trans-tuků. Ty mívají velmi škodlivý vliv na hladinu „dobrého“ cholesterolu, přičemž zvyšují riziko srdečních infarktů, mrtvice a diabetu druhého typu (1). Možná objevíte i důkaz o obsahu emulgátorů, přidaných cukrů, nadmíry sodíku, umělých sladidel a nejrůznějších konzervačních látek, které pro změnu podporují obezitu, okrádají o energii a vyvolávají duševní potíže (2). Tohle si asi nechcete kapat na talíř, že? Naštěstí se nabízí jednoduchá domácí výroba, která umožňuje mnohem lepší nutriční přehled.

Hurá do kuchyně

Typicky nejzákladnější receptura salátové zálivky zahrnuje kombinaci tuku a kyseliny. Sáhněte tedy po kvalitním olivovém či avokádovém oleji a citronové šťávě, která má protizánětlivé a antimikrobiální účinky, zatímco posiluje imunitní systém. Tedy alespoň podle americké certifikované výživové poradkyně Kristen Carli (3). Přídavek čerstvých i sušených bylinek či preferovaných druhů koření dodá zálivce chuť i antioxidační léčivou schopnost. Hodí se kupříkladu bazalka, tymián, petrželka, koriandr, kopr, jarní cibulka, zázvor, česnek i černý pepř. A to je vlastně vše – v jednoduchosti je přece krása! Jakmile přísady promícháte, šup s nimi na salát. Snazší to už být ani nemůže…

Zdroje: (1) www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/trans-fat/art-20046114, (2) www.gerdhelp.com/blog/preservatives-uses-benefits-and-risks/, (3)www.realsimple.com/healthiest-salad-dressing-8612698






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat