Ovoce a zelenina vhodné na grilování

14.04.2024 | Výživa

Grilovací sezona je tu! Co hodit na gril, kromě masa? Jaké druhy ovoce a zeleniny při tomto druhu úpravy chutnají naprosto báječně?

Maso je tradičně celebritou grilovací sezóny, ale rozhodne ne jedinou. Proti němu stojící ovoce a zelenina rozjasní každý talíř, sníží příjem tuků a tělu dodá nezbytné vitaminy a minerály. Dejte šanci barvám, smyslné chuti i kontrastům slaného a sladkého!

Cuketa

Cuketě se běžně říká letní dýně. Cuketu ogrilujte přímo s ochucenou omáčkou z cherry rajčátek a bazalkou, česnekem a sladkou červenou cibulkou. Rozumí si s mozzarellou, ale nic z toho vlastně ani mít nemusíte. Každou cuketu propíchejte do poloviny vidličkou. Půlky cukety potřete olivovým olejem a z obou stran dochuťte solí a pepřem.

Avokádo

Příznivci avokádových toastů, zbystřete! Plod hruškovce přelahodného si také zaslouží místo na vašem grilu, díky němu totiž získává kouřovou chuť, přičemž si stále zachovává krémovou texturu. Chcete-li grilovat, rozkrojte avokádo napůl, vyndejte pecku, pokapejte olivovým olejem a okořeňte (solí, česnekem sušenou cibulí nebo petrželovou natí). Poté poloviny položte na gril (slupkou dolů).

Paprika

Paprika je maximálně univerzální, a to už jen díky řadě odrůd, ve kterých se pěstuje. Papriky patří mezi dobroty ve slušným obsahem vitaminu C (udává se, že se obsah céčka zvyšuje, když papriky dozrávají ze zelené na červenou). Červené odrůdy přitom bývají nejsladší. Díky všestrannosti papriky jsou možnosti receptů prakticky nekonečné, ale zkusit můžete třeba papriky plněné quinoou. Nebo klasiku. Papriky zbavte jadřinců, omyjte a zbavte semínek. Naplňte směsí ze sýra, nadrobno nakrájených sušených rajčat a bylinek.

Rajčata

Cherry rajčata jsou sladší, salátová šťavnatější. Záleží, na co zrovna máte chuť. V případě salátové verze rajčata rozpulte a dejte na grilovací tácek. Drcený česnek smíchejte s olejem, solí a pepřem. Směsí potřete poloviny rajčat, tácek umístěte na gril a povrch posypte strouhaným parmazánem a rozmarýnem.

Kukuřice

Kukuřice je dobrým zdrojem vlákniny, která je klíčová pro trávení. S bylinkovým máslem chutná naprosto božsky! Můžete ji také zkusit zakomponovat do salátů. V každém případě je dokonalou přílohou sama o sobě.

Ananas

Kousek ananasu zabalte do slaniny a zajistěte párátkem. Nebo ananas napíchněte na špejli a připravte špíz. Hlavní výhodou konzumace uvedeného tropického ovoce je vitamin C. Jeden šálek poskytuje více než 100 procent denní potřeby tohoto vitaminu. Tak dobrou chuť!

Zdroje: názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat