Potraviny těsně po tréninku dodávající energii a maximalizující regeneraci

02.04.2024 | Výživa

Strava po fyzickém výkonu je důležitá pro regeneraci a růst svalů. Víte, co jíst? Až ze sebe sundáte propocené tričko, zásobte tělo tím nejlepším, co má zásadní vliv na výsledky cvičení.

Téměř v jakémkoli sportu platí, že výživa před a po aktivitě je klíčová pro optimalizaci výkonu, regeneračních procesů i koordinaci cílů v oblasti redukce tuku. Mezi vhodné předtréninkové dobroty patří kupříkladu míchaná vajíčka s kouskem pečiva, ovesná kaše s proteinem, ovocem a lžičkou oříškového másla, drůbeží maso s brambory a zeleninou, kuřecí plátek s rýží a zeleninou, žitný chléb s cottage sýrem, zeleninou a dýňovými semínky či libový steak. Ale co jíst těsně po workoutu? Zde je seznam potravin, které se považují za ideální.

Jogurt a ovoce ve vzájemné symbióze

V lednici vždy mějte jogurt. Je bohatý na vitaminy, vápník a minerály a také dodává energii. Doplňte jej kousky ovoce (může být i sušené) a celé to hezky promíchejte. Přidat můžete i pár chia semínek nebo ořechů.

Arašídové máslo s celozrnným pečivem

Arašídové máslo je zásobárnou bílkovin a zdravých tuků. Vlastně je to jedna z nejlepších potravin po náročném tréninku. Namažte ho na celozrnné pečivo, ale pro jistotou předem zkontrolujte složení. Arašídové máslo coby béžový krém husté konzistence by v ideálním případě měl být složen pouze z arašídů. Levnější varianty obsahují různé ztužené rostlinné tuky a oleje.

Smoothie snadné na přípravu

Udělejte si rychlé smoothie. Je snadné na přípravu, a navíc bývá velmi výživné. Preferujte své oblíbené ovoce v kombinaci s proteinovým práškem. Po rozmixování smoothie ihned vypijte.

Vařená vejce jako perfektní a výživná volba

Vařená vejce? Skvělé jídlo před a po tréninku, protože tělo zásobuje především proteinem, vápníkem a vitaminy. Další nespornou výhodou vajíček je, že pomáhají velmi rychle budovat svaly.

Nízkotučné mléko s nebo bez čokoládového sirupu

I mléko je velmi bohaté na vápník, vitaminy a minerály. Co s týče právě jeho, představuje zdravou možnost, jak ukončit svou cvičební rutinu. Obohatit jej lze kapkou chutného sirupu. Však si odměnu po cvičení stoprocentně zasloužíte.

Zdroje: www.thehealthsite.com/photo-gallery/post-workout-meal-5-healthy-protein-rich-foods-to-maximise-your-workout-1067571/pexels-jane-doan-936611-5-1067572/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10016725/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat