Zařaďte do jídelníčku zdravím nabitou cizrnu

12.03.2024 | Výživa

Cizrna je všestranná a velmi pravděpodobně i léčivá. Vždyť snižuje riziko rakoviny, srdečních chorob i anémie. Dobrá je také na hubnutí, imunitu a trávení. Nedáte si?

Cizrna je druh luštěniny, který je znám pro své výživové hodnoty a potenciální přínosy pro zdraví. Tato rostlina pochází z Blízkého východu a je součástí mnoha tradičních kuchyní po celém světě. Ať už se jedná o hummus na Středním východě, chole bhature v Indii nebo falafel v severní Africe, cizrna je oblíbeným potravinářským produktem s mnoha využitími (1).

Je bohatá na bílkoviny, vlákninu, železo, zinek a fosfor, což jsou živiny nezbytné pro správné fungování těla. Má také nízký obsah nasycených tuky a cholesterolu, což ji činí užitečnou pro lidi, kteří se snaží udržet zdravou hladinu cholesterolu a váhu (2).

Hromada bílkovin

Bílkoviny neboli proteiny jsou snad nejvíce skloňovanou makroživinou v oblasti zdravého stravování i sportovní výživy. Podílejí se na budování svalů, přičemž zasahují i do produkce hormonů, trávení, výroby energie, srážlivosti krve i obranyschopnosti. Co když vám poněkud scházejí? Načerpejte je z cizrny, která jich má doslova na rozdávání. A právě proto je považována za kvalitnější zdroj bílkovin než kterékoli jiné luštěniny (2).

Potřebná vláknina

Když spojíte vysoký podíl zmíněných proteinů s neskromným množstvím obsažené vlákniny, získáte vítěznou kombinaci k ukojení hladu, delšímu pocitu sytosti i prevenci přejídání. Uznejte sami – není tohle parádní hubnoucí strategie? Mimochodem, cizrna je vhodná i pro celiaky, neboť je přirozeně bezlepková (2). Čím ještě si vás získá?

Ochrana před anémií

Z jednoho šálku zmíněné potraviny získáte bezmála pět miligramů železa a dva miligramy vitaminu C, který je důležitý pro jeho správné vstřebávání. Nízká hladina železa vede k únavě, slabosti a anémii, proto je dobré mít vždy trochu navíc (3).

Nižší riziko rakoviny i srdečních chorob

Cizrna vám poskytne i další cenné látky. Vyzdvihnout se musí zejména hořčík a draslík, což jsou živiny snižující krevní tlak i riziko kardiovaskulárních onemocnění. Přítomný selen ve spolupráci s vitaminem B zase odvrací některé druhy rakoviny (4). Tato luštěnina je tedy chutnou a výživnou medicínu, kterou lze připravit na mnoho různých variací.

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Cizrna, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188421/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770251/, (4) www.eurekaselect.com/article/89584






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat