Nekalorická panenka se slaninou a hříbky

11.01.2024 | Výživa

Vepřová panenka je oblíbeným pokrmem mnoha lidí po celém světě pro svou chutnost a různé způsoby přípravy. Je to nejen lahodný, ale také zdravý kousek masa, který má mnoho významných pozitiv pro naše tělo. Jednou z nejpřekvapivějších výhod vepřové panenky je, že obsahuje méně kalorií než ostatní druhy masa.

Vepřová panenka je špičkovým kusem masa z pohyblivé části vepřového hřbetu. Je to velmi měkké, jemné a málo tukové maso, které je ideální jak pro grilování, tak pro pečení. Je to také jeden z nejméně kalorických kusů vepřového masa, což ji činí skvělou volbou pro ty, kdo se snaží o udržitelnou a zdravou stravu.

Podle USDA (United States Department of Agriculture) vepřová panenka obsahuje pouze 143 kalorií na 100 gramů (1). Ve srovnání s jinými typy masa je to poměrně nízký počet. Například stejná porce kuřecího prsa obsahuje přibližně 165 kalorií, zatímco 100 gramů hovězího masa obsahuje kolem 250 kalorií (2).

S relativně nízkým obsahem kalorií a vysokým obsahem bílkovin je tedy vepřová panenka ideální pro ty, kdo chtějí zhubnout nebo udržovat svou současnou tělesnou hmotnost. Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem pro tělesné tkáně a také nám pomáhají cítit se plné a uspokojené po jídle (3).

I přes tyto výhody je však stále důležité myslet na to, jak je maso připraveno. Přidání velkého množství oleje, omáček nebo marinád může zvýšit počet kalorií a množství tuku v jídle. Při přípravě vepřové panenky tedy vždy pamatujte na to, aby byly použity zdravé a nízkokalorické metody vaření, jako je grilování nebo pečení.

Vepřovou panenku lze tedy do zdravé a vyvážené stravy zařadit, je však potřeba dbát na rozumnou porci a způsob přípravy.

Její další výhodou je nespočet možných variací na úpravu. Nejvíce se hodí k rychlým úpravám na pánvi nebo ke krátkému pečení. My si dnes připravíme opravdovou delikatesu. Šťavnatý kousek vepřové panenky se slaninou a hříbky, který zvládne s trochou šikovnosti úplně každý. Na výběru masa si dejte opravdu záležet, a pořiďte jej spíše u poctivého řezníka než v hypermarketu.

Panenka se slaninou a hříbky

Ingredience (přibližně na 4 porce)

500 g vepřové panenky

6 plátků slaniny

6 menších hříbků

12 ks brambor

50 g másla

sůl

mletý kmín

pepř čtyř barev

grilovací koření

olej

Postup

1 Panenku omyjte a nakrájejte na přibližně 6 cm velké kousky (čili získáte cca 6 cm vysoké válečky).

2 Z každé strany maso osolte a opepřete. Poté každý kousek masa (respektive každý váleček masa) omotejte dokola po obvodu slaninou a propíchněte párátky tak, aby slanina držela na místě.

3 Na rozpálené pánvi s trochou oleje opečte takto připravené maso z každé strany asi 3 minuty.

4 Potom „závitky“ přemístěte na plech a vložte ještě na 15 minut do trouby (předem vyhřáté!) na teplotu 170 stupňů.

5 Hříbky omyjte a nakrájejte na menší kousky. V hrnci rozpusťte máslo, přisypejte houby a zlehka osolte. Podlijte trochou vody a ochuťte grilovacím kořením. Nechejte 15 minut vařit na mírném plameni. Je-li potřeba, zahustěte omáčku lžičkou mouky nebo škrobu.

6 Jako přílohu doporučujeme americké brambory. Brambory nakrájejte na měsíčky, osolte, ochuťte kmínem a pepřem, a pečte v troubě při teplotě 200 stupňů přibližně 20 až 30 minut, dokud nebudou měkké a křupavé.

7 Panenku pak servírujte politou trochou omáčky s křupavými americkými brambory.

Zdroj: (1) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168250/nutrients, (2) fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/483874/nutrients, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852756/, názor autora






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat