Potraviny výživovým poradcům zapovězené

Co je špatného na baleném pečivu, které vydrží dlouho čerstvé? A proč má instantní ovesná kaše pochybné složení? I množství sodíku v jediném plátku mražené pizzy vás asi nemile překvapí!

Zdaleka ne všechno, co si vkládáme do úst, je zdravé a pro naše tělo prospěšné. Seznam potravin, kterým se dietologové obloukem vyhýbají a měli bychom podle nich udělat totéž, odtajní následující řádky. Raději se na něj pořádně podívejte!

Balené sušenky a pečivo

Je pravda, že tohle ve spíži vydrží hezkých pár dní, a to bez ztráty chuti i kvality. Ale jinak balené pečivo žádné terno není. A stejně tak i sladkosti. Potíž je v obsahu trans tuků, které pomáhají prodloužit onu vítanou trvanlivost, přičemž zlepšují texturu výrobku, a to nákladově efektivním způsobem. Že je v chlebu a sušenkách těchto tuků málo, proto se není čeho obávat? Omyl. Žádná úroveň jejich konzumace není bezpečná, jak dokazují odborné studie (1). Jejich poznatky upozorňují na to, že trans tuky zvyšují riziko srdečních chorob i diabetu, a to bez ohledu na množství.

Instantní ovesná kaše

Na oves se pěje samá chvála, proto si řada lidí myslí, že to s instantní ovesnou kaší, co je připravená rychlostí blesku, vyhraje. Takhle to ovšem vůbec není. Jedna porce v sobě ukrývá 11 až 14 gramů cukru, což je polovina celého denního doporučovaného přijmu (2). Tato zdánlivě prospěšná potravina má navíc i poměrně vysoký glykemický index, proto rychle po požití hladinu cukru v krvi doslova vystřelí.

Standardní mražená jídla

I v tomto případě může člověka dohnat pohodlnost a časová tíseň. Hranolky se udělají za pár minut a podobné je to i s kroketami, pizzou a dalšími „poklady“ z mrazáku. Nezdravým kamenem úrazu je nadbytek sodíku, který tělu velkou službu neudělá. Jeden plátek mražené pizzy obsahuje minimálně 700 miligramů (3). Mimochodem, dospělí by měli přijmout 2 300 miligramů sodíku denně, což jsou tři pizzové trojúhelníky a nějaké sousto k tomu (4).

Zdroje: (1) www.bmj.com/content/351/bmj.h3978, (2) www.realsimple.com/food-recipes/recipe-collections-favorites/healthy-meals/foods-you-should-avoid#citation-2, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8004925/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8468043/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat