Mezi večeří a snídaní by měl být minimálně desetihodinový odstup

12.12.2023 | Výživa

Večeření pozdě večer a těsně před spaním může podporovat nekontrolovatelné tloustnutí, zažívací potíže a rozvoj rakoviny. Zároveň čím blíže je večerní jídlo k ranní snídani, tím více je pak tělo zbytečně zatíženo zpracováváním dalšího množství přijaté potravy.

Mnoho z nás si klade otázku, jaká by měla být ideální doba mezi posledním jídlem dne a prvním jídlem následujícího dne. Měli bychom jíst hned po probuzení, nebo si dát pauzu? Jaké jsou výhody a nevýhody takové přestávky? Jedno z doporučení je, že by mělo být minimálně deset hodin mezi večeří a snídaní. Ale proč?

Strava vs. zdraví

Stravovací návyky mají obrovský dopad na naše zdraví. Různé studie ukázaly, že rozložení jídel během dne, délka pauzy mezi jídly a dodržování pravidelného časového plánu může mít mnohem větší vliv na naše zdraví, než si většina lidí uvědomuje. Zvláště rozmezí mezi večeří a snídaní může mít významný vliv na metabolismus, hladinu cukru v krvi, hmotnost a celkové zdraví (1).

Časové okno pro příjem jídla

Nejprve se podívejme na to, co se děje v našem těle, když jíme a když nejíme. Po jídle začne naše tělo trávit jídlo a vstřebávat živiny, což může trvat až pět hodin. Poté přechází do stavu hladovění nebo půstu, během kterého tělo začíná spalovat uložené tuky a cukry. Tento proces může trvat až 12 hodin a zahrnuje i čas, kdy spíme (2).

Pokud mezi večeří a snídaní uplyne minimálně deset hodin, tělo má dostatek času na trávení večerního jídla, spalování uložených tuků a cukrů a také na regeneraci a opravy buněk během spánku. Výsledkem je zdravější metabolismus, lepší regulace hladiny cukru v krvi, přirozená kontrola hmotnosti a vůbec lepší zdraví (1).

Na druhou stranu, pokud je rozmezí mezi večeří a snídaní menší než deset hodin, tělo nemá dostatek času na všechny tyto procesy. To může vést k vyšším hladinám cukru v krvi, zvýšenému ukládání tuků a nakonec k nárůstu hmotnosti a zdravotním problémům, jako je diabetes (1).

Je důležité podotknout, že desetihodinové rozmezí mezi večeří a snídaní by mělo být průměrem, nikoli pravidlem. Každý je jedinečný a optimální délka pauzy mezi jídly se může lišit. Je také důležité jíst vyváženě a zdravě po celý den. Je také dobré si uvědomit, že tento stravovací plán nemusí vyhovovat každému. Například lidé, kteří cvičí velmi brzy ráno, nebo lidé, kteří trpí určitými zdravotními stavy, mohou potřebovat jíst brzy po probuzení (3).

Respektování desetihodinového rozmezí mezi večeří a snídaní je tedy dobrým vodítkem pro zdravější stravování. Vyžaduje to určitou disciplínu a pravidelnost, ale výhody pro naše zdraví mohou být velké.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893547/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8754590/, (3) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat