Nejlepší zdravé tuky pro zdravé tělo

Bojíte se tuků? Pokud ano, nejste sami. Ale věřte nebo ne, vaše tělo tuky potřebuje – ale jen ty zdravé.

Tuk v potravinách byl v posledních několika desetiletích pranýřován, protože moderní se staly nízkotučné a netučné potraviny a tvrdilo se, že vyřazení i zdravých tuků ze stravy nám pomůže získat postavu, kterou chceme. Ve skutečnosti je to jedna z největších výživových lží (1).

Naše těla potřebují tuk – konkrétněji potřebují zdravé tuky, a protože vysokotučné diety, jako je keto-dieta jsou stále populárnější, stále více lidí chce vědět, jaké tuky lze jsou zdravé (1).

Avokádo

Předností má avokádo tolik, že je jedním z nejzdravějších druhů ovoce, které můžete konzumovat, nemluvě o jednom z nejlepších zdravých tuků – má mononenasycené tuky, které zvyšují hladinu dobrého cholesterolu a zároveň snižují ten špatný. Je také plné vitaminu E, který pomáhá bojovat proti poškození volnými radikály, posiluje imunitu a působí jako výživná látka proti stárnutí pokožky. Navíc je plné zdravých bílkovin.

Máslo a ghí

Omega-6 a omega-3 mastné kyseliny obsažené v másle pomáhají vašemu mozku správně fungovat a zlepšují zdraví pokožky. Ještě důležitější je, že tyto dvě mastné kyseliny jsou považovány za esenciální, což znamená, že tělo je potřebuje, ale neumí si je samo vyrobit. Místo toho musí být konzumovány z potravinových zdrojů.

Máslo je také bohaté na vitaminy rozpustné v tucích a stopové prvky, včetně prospěšného selenu, silného antioxidantu.

Mezi přednosti ghí patří obsah vitaminu A a E rozpustných v tucích. Tyto typy vitaminů tělo nejlépe vstřebává, když jsou v látce s vysokým obsahem tuku, a poté se ukládají v gastrointestinálním traktu, čímž udržují správný metabolismus a trávení.

Kokosový olej

Kokosový olej patří k nejzdravějším možnostem oleje na vaření. Je bohatý na mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, které jsou pro tělo snadno stravitelné a neukládají se tak snadno v těle jako tuk. Tyto mastné kyseliny také pomáhají zlepšit funkci mozku a paměti. Navíc vysoké množství přírodních nasycených tuků v kokosovém oleji znamená, že zvyšuje dobrý cholesterol a podporuje zdraví srdce, zatímco antioxidanty obsažené v kokosovém oleji z něj činí účinnou protizánětlivou potravinu, která může pomoci snižovat příznaky artritidy, jak ukázaly výzkumy na zvířatech.

Extra panenský olivový olej

Účinky olivového oleje jsou tak značné, že by ho měla obsahovat téměř každá dieta. Zaprvé extra panenský olivový olej je skvělý pro zdraví srdce, snížení krevního tlaku a hladiny cholesterolu a zlepšením funkce krevních cév.  

Tučné ryby

Odrůdy tučných ryb, jako je losos, sardinky, makrela a ančovičky jsou plné omega-3 mastných kyselin prospěšných pro srdce, které jsou pro zdraví naprosto klíčové. Na druhé straně se nacházejí také v mnoha rostlinných potravinách, včetně ořechů a semen a určité zeleniny, jako je růžičková kapusta.

Ořechy a semena

Ořechy a semínka jsou skvělou možností, jak do svého jídelníčku dostat více zdravých tuků. Kromě toho, že jsou ořechy a semena skvělým zdrojem zdravých tuků, nabízejí tělu spoustu pozitiv. Jejich pravidelná konzumace může pomoci snížit špatný cholesterol, aby tepny byly čisté a srdce zdravé. Stejně jako ostatní potraviny bohaté na omega-3 jsou ořechy a semena také považovány za potraviny pro mozek, a některé druhy se dokonce doporučují na zlepšení nálady a proti stresu.

Vejce

Vejce jsou nabitá bílkovinami a amikoyselinami a na rozdíl od desetiletí všeobecného přesvědčení nezvyšují hladinu špatného cholesterolu. Ve skutečnosti může konzumace vajec hladinu cholesterolu snížit a zároveň zlepšit zdraví srdce. Cholin, který se nachází ve vejcích, také pomáhá udržovat mozek ve špičkové formě.

Plnotučné mléčné výrobky

Pokud vám nevadí mléčné výrobky, ty plnotučné mohou být vynikajícím zdrojem tuků prospěšných pro srdce. Zejména probiotický jogurt je základem zdravých tuků, protože obsahuje prospěšné bakterie, které mohou pomoci optimalizovat zdraví střevní mikroflory a podporovat lepší celkové zdraví. Zvýšení příjmu probiotik může také podpořit zdravé trávení, posílit imunitu a snížit hladinu cholesterolu.

Hořká čokoláda

Hořká čokoláda nejen skvěle chutná, ale také je považována za superpotravinu. Má vysoký obsah tuku a je bohatá na antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály způsobujícími onemocnění. Flavanoly obsažené v hořké čokoládě také zlepšují zdraví srdce díky své schopnosti snižovat krevní tlak a více prokrvovat srdce a mozek.

Pokud jste zjistili, že kousek čokolády vám pomáhá soustředit se, nejste sami. Je to potrava pro mozek, která ve skutečnosti pomáhá zlepšit kognitivní výkon.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5577766/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6067651/ - zbytek článku






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat