Rozbor potravinové pyramidy

17.11.2023 | Výživa

Potravinová pyramida je ikonickým a osvědčeným znázorněním vyvážené stravy a představuje vizuálního průvodce, který pomáhá lidem při výběru zdravějších potravin. Byla vyvinuta odborníky na výživu a zdraví a slouží jako cenný nástroj pro pochopení poměrů různých skupin potravin nezbytných pro optimální výživu. Proč by vás měla zajímat?

Původ potravinové pyramidy

Koncept potravinové pyramidy byl poprvé představen počátkem 90. let 20. století jako reakce na rostoucí potřebu jasných výživových doporučení. Cílem původní pyramidy bylo zjednodušit složitá výživová doporučení do uživatelsky přívětivého vizuálního formátu. Byla rozdělena do pěti skupin potravin, z nichž každá byla zastoupena jinou úrovní pyramidy, přičemž základnu tvořily obiloviny a vrchol tuky a sladkosti. (1)

Potravinová pyramida

Obiloviny jsou největší skupinou v základně pyramidy a zahrnují potraviny, jako je chléb, rýže, těstoviny a obiloviny. Poskytují základní sacharidy, vlákninu a různé živiny a tvoří podstatnou část naší denní stravy. Na dalším stupni je zelenina všech druhů a barev. Ta je bohatá na vitaminy, minerály a vlákninu a má zásadní význam pro udržení celkového zdraví. Ovoce je na stejné úrovni jako zelenina a nabízí širokou škálu vitaminů, antioxidantů a přírodních cukrů. Jsou důležitou součástí vyvážené stravy. (2)

Do skupiny bílkovin patří maso, drůbež, ryby, fazole, ořechy a vejce. Tato úroveň zdůrazňuje, jak důležité je zařadit do jídelníčku různé zdroje bílkovin, aby byly uspokojeny všechny výživové potřeby. Mléčné výrobky, jako je mléko, jogurty a sýry, jsou důležité pro příjem vápníku a vitaminu D, který je zásadní pro zdraví kostí. (3)

Na vrcholu pyramidy se nacházejí tuky, oleje a sladkosti, které představují potraviny s vysokým obsahem kalorií a nízkým obsahem základních živin. Ty by se měly konzumovat střídmě. (4)

Vývoj potravinové pyramidy

V průběhu let se potravinová pyramida vyvíjela, aby zahrnovala konkrétnější výživová doporučení a odrážela aktualizované vědecké poznatky o výživě. Jednou z významných revizí bylo nahrazení univerzálního přístupu individuálními doporučeními, která zohledňují věk, pohlaví a úroveň fyzické aktivity. (5)

V roce 2011 byl představen tzv. MyPlate, který nahradil tradiční pyramidu talířem rozděleným na části představující jednotlivé skupiny potravin. Toto vizuální znázornění klade důraz na kontrolu porcí, vyváženost a plnohodnotné jídlo. (6)

Používání potravinové pyramidy pro zdravější životní styl

Potravinová pyramida slouží jako připomínka k vytváření vyvážených jídel tím, že zahrnuje různé skupiny potravin ve vhodném poměru. Pochopení velikosti porcí je zásadní pro udržení zdravé hmotnosti. Pyramida také podporuje výběr potravin bohatých na živiny, jako jsou celozrnné výrobky, bílkoviny a ovoce a zelenina, a nikoli potravin s prázdnými kaloriemi. (7)

Zdroje: (1-3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5439362/, (4-7) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9028231/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat