Zdravá domácí ledová káva

12.09.2023 | Výživa

S přibývajícím sluncem a stoupajícími teplotami není nic lepšího než osvěžující ledová káva, která povzbudí vaše smysly. Ale co kdybyste si tento oblíbený nápoj mohli vychutnat v pohodlí domova a se zdravým nádechem? Není to vůbec nic složitého a určitě si tento nápoj rychle oblíbíte. Jak si ledovou kávu připravit a jaké jsou výhody její konzumace?

Výhody domácí varianty

Při výrobě vlastní ledové kávy máte naprostou kontrolu nad použitými ingrediencemi, což vám umožní vyhnout se umělým přísadám, nadbytku cukrů a nezdravým tukům. Kávu si můžete přizpůsobit svým chuťovým preferencím. Můžete experimentovat s různými příchutěmi, sladidly a mlékem a vytvořit si tak nápoj, který máte rádi. (1)

Výběrem vysoce kvalitních kávových zrn a použitím výživných přísad můžete zvýšit nutriční hodnotu své ledové kávy a zároveň si vychutnat její lahodnou chuť. Pokud například nechcete pít klasické mléko, můžete ho nahradit mandlovým nebo kokosovým. (2)

Příprava zdravější domácí ledové kávy

Začněte s vysoce kvalitní zrnkovou kávou, nejlépe z ekologických a udržitelných zdrojů. Čerstvě namletá zrna mají bohatší a aromatičtější chuť. Zvolte přírodní sladidla, jako je med, javorový sirup nebo stévie, a vyhněte se nadměrnému množství rafinovaných cukrů. Tato sladidla dodají sladkost, aniž by způsobila dramatický nárůst hladiny cukru v krvi. (3)

Experimentujte s rostlinnými alternativami mléka, jako je mandlové, ovesné, kokosové nebo sójové, abyste vyhověli vašim dietním preferencím a vytvořili příjemnou krémovou strukturu. Přidat můžete také skořici, kakao nebo kapku vanilkového extraktu. (4)

Aby káva byla opravdu ledová, je potřeba do ní přidat kostky ledu. Můžete buď vybrat ty klasické, nebo zkusit experimentovat. Zmrazte zbytky kávy do kostek ledu. Tyto kostky pak můžete použít k vychlazení nápoje, aniž by se změnila jeho chuť. (5)

Vanilková mandlová ledová káva

Pokud máte chuť na opravdovou lahůdku, určitě vyzkoušejte vanilkovou mandlovou ledovou kávu. Nejdříve naplňte sklenici kostkami ledu. Na kostky ledu nalijte studenou kávu a nechte nahoře trochu místa. Přidejte kapku neslazeného mandlového mléka a kapku čistého vanilkového extraktu. Podle chuti oslaďte oblíbeným přírodním sladidlem. Nakonec dobře promíchejte, aby se všechny chutě spojily. (6)

Zdroje: (1-6) www.nutrisense.io/blog/dietitians-recommend-healthiest-iced-coffees






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat