Příprava domácího proteinového pudingu

16.09.2023 | Výživa

Pochoutky plné bílkovin jsou skvělé pro výživu těla a jsou zároveň zajímavé pro vaše chuťové buňky. Domácí proteinový pudink je skvělou alternativou, která v sobě kombinuje dostatek bílkovin a chutný krémový dezert. Může sloužit například jako doplnění energie po tréninku, nebo jako chutný dezert bez výčitek. Jak si ho doma připravit a jaké chuťové varianty existují?

Proč si puding připravit doma

Bílkoviny jsou základní živinou, která podporuje regeneraci svalů a jejich růst. Domácí proteinový pudink vám umožní využít sílu bílkovin spojenou s vaší oblíbenou pochoutkou. Proteiny pomáhají při obnově a rekonstrukci svalů po cvičení, proto je proteinový pudink vynikající volbou po tréninku. Můžete ho také doplnit o vaše oblíbené ovoce. (1)

Proteiny přispívají k pocitu sytosti a snižují pravděpodobnost přejídání. Když jich má vaše tělo dostatek, je menší pravděpodobnost, že se budete přejídat. Snadno tak docílíte vyvážené a zdravé stravy, za kterou se vám tělo jistě odmění. Pokud si navíc proteinový puding připravíte doma, budete mít plnou kontrolu nad jeho složením. (2)

Výroba domácího proteinového pudinku

Vyrábění domácího proteinového pudinku je poměrně jednoduché.  Základ můžete přizpůsobit svým stravovacím preferencím, ať už se zaměřujete na rostlinné varianty, nebo na bílkoviny živočišného původu. Všechno záleží pouze na vás. (3)

V misce smíchejte proteinový prášek a mléko a míchejte, dokud se dobře nepromísí. V případě potřeby přidejte chia semínka nebo mletá lněná semínka pro větší hustotu a zvýšení obsahu vlákniny. Směs podle chuti oslaďte oblíbeným sladidlem. Míru sladkosti upravte podle svých představ. Do směsi můžete přidat to, co máte rádi, například kakaový prášek pro čokoládový nádech, vanilkový extrakt pro klasickou chuť nebo ovocné pyré pro osvěžení. (4)

Všechny ingredience důkladně promíchejte v hrnci nad mírným plamenem, dokud nebudou hladké a dobře prohřáté. Směs přelijte do misek nebo sklenic. Nakonec pudink dozdobte a nechte alespoň několik hodin v chladničce. (5)

Kreativní variace

Pokud vás nebaví klasické variace, určitě vyzkoušejte jednu z těch méně tradičních. Například přidejte kakaový prášek a lžíci přírodního arašídového másla. Případně vmíchejte čerstvé nebo mražené bobule a kapku medu. Vložte do pudinku vanilkový extrakt či mandlové máslo nebo přidejte do směsi zralé banány a posypte ji skořicí. Záleží pouze na tom, co vám nejvíce chutná. Fantazii se meze nekladou. (6)

Zdroje: (1-2) www.healthline.com/nutrition/10-reasons-to-eat-more-protein, (3-6) www.bitesofwellness.com/simple-chocolate-protein-pudding/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat