Ovoce, které můžete bez výčitek jíst i při dietě

06.09.2023 | Výživa

Že ovoce je v redukčním stravovacím režimu zakázané? Omyl! Některé sladké plody hubnutí naopak podporují. Které to jsou?

Ovoce patří k zásobárnám základních živin, které vyživují tělo a vytvářejí pocit sytosti po delší dobu. Navíc platí, že vláknina, vitaminy, minerály a antioxidanty organismu pomáhají zpracovávat přírodní cukry z ovoce mnohem pomaleji, než je tomu například u koblih. Pokud chcete líbivější křivky, jezte tohle!

Maliny

Maliny jsou jednou z nejlepších potravin pro hubnutí, protože jedno servírovací balení tělu dodá asi ⅓ denní potřeby vlákniny. Výzkum ukazuje (1), že zvýšený příjem vlákniny je pro redukci tělesného tuku naprosto zásadní. Přítomnost této živiny však není jediným důvodem, proč maliny upřednostnit. Toto ovoce je vynikajícím zdrojem vitaminu C, který bojuje proti zánětu, udržuje pokožku zdravou a posiluje imunitní systém (2).

Hrušky

Jedna hruška obsahuje 6 gramů vlákniny — asi čtvrtinu vašich denních potřeb. Hrušky taktéž patří ke zdrojům vitaminu C, jež kromě zvyšování obranyschopnosti bojuje proti volným radikálům způsobujícím zánět. V hrušce je k mání i draslík. Ten snižuje krevní tlak a podporuje zdraví srdce (3).

Borůvky

Zatímco maliny nabízejí nejvíce vlákniny z rodiny bobulí, borůvky za nimi nezaostávají. Nabízejí 4 gramy vlákniny na šálek, ale co se týče antioxidantů a hubnutí, patří k těm nejlepším. Konzumace borůvek se dokonce spojuje s ochranou proti stárnutí, UV záření, toxinům z životního prostředí a stresu.

Pomeranče

Lidé si často myslí, že pomeranče jsou nezbytné pro posílení imunity, což je pravda, ale zdaleka ne jediná. Kdekdo pomeranče miluje proto, že uspokojují chutě na sladké a zároveň nabízejí řadu základních živin. Karotenoidy v nich ukryté mohou pomoci snížit břišní tuk (4), zlepšit zrak a posílit imunitu.

Jablka

Jedno středně velké jablko nabízí 4 gramy vlákniny, přičemž platí, že většinu jejího množství najdete ve slupce. Jablka dělají zázraky nejen v rámci redukčního režimu, ale i péče o srdce. Podle vědců dva kusy denně snižují hladinu cholesterolu (5).

Jahody

Jahody. Toto lahodné ovoce zkrotí vaše chutě na sladké, do těla dostane vitamin C i polyfenoly, typ antioxidantu, který bojuje s bakteriemi v ústech a zabraňuje zubnímu kazu.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6768815/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7429027/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6683027/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6997084/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat