Náhražky běžných potravin na rostlinné bázi odlehčí vašemu jídelníčku

06.09.2023 | Výživa

Pobyty all inclusive, ledové kávy, zmrzliny, sorbety, piva, tvrdý alkohol a grilovací večírky. Léto je krásné, ale pro zažívání i hubnutí trochu zrádné. Potřebujete právě teď odlehčit jídelníček? Zařaďte do něj rostlinná jídla, která tělu uleví!

Ne, nemusíte se stát přísným veganem, abyste do své stravy chtěli přidat rostlinná jídla. Skutečně pro to existují i jiné důvody, třeba touha po detoxikaci neboli odplavení škodlivých látek z organismu. Pokud potřebujete odlehčit jídelníček, primárně pijte hodně vody – a běžné potraviny nahraďte těmito dobrotami.

Masné náhražky

Maso skvěle zastoupí tempeh – sójový produkt, který se tradičně vyrábí ze sójových bobů, ale i fazolí, hrášku nebo cizrny. Díky své ořechové a téměř robustní struktuře se dobře vyjímá ve špagetách, ve kterých směle nahrazuje mleté hovězí maso. Tempeh je dobrým zdrojem nejen bílkovin, ale i manganu, železa a dalších stopových minerálů a obvykle se dá zakoupit v různých příchutích (1).

Dobrou volbou je i tofu. Tento všestranný sójový produkt plný vápníku svojí texturou také připomíná maso, ale pochopitelně, že do něj má daleko. Sója není váš šálek kávy? Do svých pokrmů přidejte houby portobello, svojí vydatnou a zemitou chutí doladí sendviče, těstoviny i rýži (1).

Náhražky másla

Máslo je základem pro vaření i pečení, ale obsahuje mnoho nasycených tuků a cholesterolu, což může zvýšit riziko srdečních onemocnění. Místo něj se spolehněte na avokádo. Ačkoli nemá tolik tuku jako mléčné máslo, cholesterol v něm nenajdete. Skvělým tipem je také veganské máslo – tuky z kakaového másla, olivového oleje, nebo dokonce kešu oříšků jsou pro tělo přijatelnější (2).

Sýrové náhražky

Pro ty, kteří přecházejí na rostlinnou stravu, je mléčný sýr často nejobtížnějším jídlem, které lze nahradit. Ale s výjimečnými komerčními přípravami, spolu s jednoduchými domácími výtvory, si hravě poradíte. Sáhněte po kešu oříšcích!  Kešu mají téměř máslovou kvalitu, takže v kombinaci s octem, výživovými kvasnicemi, citronovou šťávou a kořením poskytují silnou dávku vitaminu B. „Sýrová“ pomazánka je na světě (3)!

Náhražky vajec

Hedvábné tofu se dá snadno použít při pečení – coby zástupce vajec. Pokud připravujete dort nebo dezert, který vyžaduje prášek do pečiva a jedlou sodu, vyměňte vejce za 1/4 šálku hedvábného tofu a před smícháním do těsta jej vyšlehněte (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9630856/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6327254/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8838485/ 






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat