Propláchněte své zdraví sójovým mlékem

Nápoj ze sóji posílí imunitu, což se s blížím se podzimem náramně hodí. Ale umí znormalizovat i krevní tlak a nastolit ve střevním mikrobiomu harmonický pořádek. Bonusem navíc je úleva od symptomů menopauzy!

Možná trpíte laktózovou intolerancí. Anebo chcete svůj jídelníček trochu obohatit, popřípadě vyzkoušet něco nového, co by mohlo jakkoli vylepšit váš zdravý životní styl. I tohle může být důvod, proč v obchodě místo kravského mléka pro změnu sáhnout po tom sójovém. Jaké jsou jeho hlavní přednosti a co o něm možná nevíte?

Problematika okolo pojmenování

Jak již název napovídá, sójové mléko se vyrábí ze sójových bobů. Ty se nejprve nadrtí a poté vylouhují ve vodě, uvaří a nakonec přecedí. Vznikne tím nápoj, který se vzhledem klasickému mléku sice skutečně podobá, ale ve své podstatě s ním nemá nic společného. I proto se objevují názory, že by se měl používat výhradní název „sójový nápoj“ a nikoli „sójové mléko“, protože je to pro spotřebitele velmi matoucí. Buď jak buď, v každé sklenici „plavou“ tato pozitiva, srknete si?

Dávka antioxidantů posilujících imunitu

Sójové boby a tedy i sójové „mléko“ nabízí spoustu antioxidačních rostlinných sloučenin,  které nejenže zesilují imunitní odpověď těla a tlumí záněty, zabraňují i růstu a reprodukci rakovinných buněk. Největší zásluhy se připisují látce zvané genistein (1), která báječně spolupracuje s obsaženým zinkem a vitaminem A.

Dobití energetických baterek

Sója se někdy nazývá královnou luštěnin, což se dá dobře vysvětlit – jako jedna z mála potravin zprostředkovává všech devět esenciálních aminokyselin, čímž se z ní stává takzvaný kompletní protein. Díky tomu podporuje růst zdravých tkání a udržuje stabilní hladinu energie po celý den (2). Dokonce je zaznamenáno (3), že lidé konzumující tento druh občerstvení podávají lepší fyzické výkony.

Lék na vysoký tlak? No jistě!

Zmiňovaný nápoj není jen zdrojem energie, ale i léčitelem arteriální hypertenze (4) a prostředkem, který dle vědeckých studií omezuje i pravděpodobnost srdečního infarktu (5). Zároveň přispívá k pohodě střevního mikrobiomu (6) a vlivem přítomných fytoestrogenů zmírňuje příznaky menopauzy (6).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4496735/, (2) www.realsimple.com/is-soy-milk-good-for-you-7569912, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35332795/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33636295/, (5) www.link.springer.com/article/10.1007/s00394-021-02602-3, (6) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32576228/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat