Recept na cuketový falafel

Pokud jste někdy jedli v restauraci na Středním východě, pravděpodobně jste falafel buď vyzkoušeli, nebo jste ho alespoň viděli v nabídce. Toto jídlo vhodné pro vegetariány se prodává na každém rohu v zemích jako Sýrie, Libanon, Jordánsko a Palestina a je velmi chutné. Je také velmi snadné si ho vyrobit a vychutnat přímo doma.

Ačkoli falafely nemají zrovna pověst zdravého nebo výživného pokrmu, stačí provést pár jednoduchých záměn v receptu, abyste okamžitě zvýšili zdravotní bonusy a nutriční profil této lahodné pochoutky.

Co je falafel?

Takže co přesně je ve falafelovém sendviči a z čeho je falafel vyrobený? Falafel je běžné blízkovýchodní jídlo, které se vyrábí z cizrny nebo fava fazolí, které byly rozemleté, vytvarované do koule a smažené nebo pečené (1).

Mezi další ingredience falafelu patří bylinky a koření jako kmín, koriandr a česnek (1).

Falafel se může podávat samostatně, jako součást malých jídel nebo předkrmů, nebo zastrčené do pity, sendviče nebo wrapu. Používají se také jako rostlinný zdroj bílkovin v mnoha vegetariánských receptech a můžete si je vychutnat v rostlinných těstovinových pokrmech, pizzách, vaflích nebo tacos (1).

Stejně jako většina věcí týkajících se Středního východu je původ falafelu mírně kontroverzní v závislosti na tom, koho se ptáte. Obecně se však věří, že pochází z Egypta, kde se připravoval z fava fazolí. Odtud se rozšířily do celého arabského světa a později do Izraele. Zajímavé je, že všude jinde nahrazuje původní fava fazole nutričně bohatou cizrnou (1).

Bez ohledu na to, kde na Blízkém východě se nacházíte, zaručeně stojíte co by kamenem dohodil od stánku s falafelem. Ve skutečnosti Egypt, Palestina, Libanon, Sýrie a Izrael všechny jmenovaly falafel jako své národní jídlo (1).

Tradiční falafely jsou sice vyráběny za použití mnoha zdravých surovin, jako jsou fazole, bylinky a koření, ale také se smaží na oleji, což výrazně zvyšuje obsah tuku a kalorií v konečném produktu (1).

Naštěstí existuje spousta způsobů, jak udělat falafely o něco zdravější, a dokonce je lze místo smažení péct, aby se výrazně snížil jejich obsah kalorií a tuku.

Jak udělat cuketový falafel

Tento recept na cuketový falafel je nejen lahodný, ale je plný vitaminu C a zdravé vlákniny! Je snadný a bez lepku. Zkuste ho jako svačinu, přílohu nebo jídlo!

Ingredience

1 plechovka cizrny, okapaná

1 šálek bezlepkových krekrů

1 cuketa, nakrájená

1 malá červená cibule

1 vejce

1 lžička mořské soli

¼ šálku kokosového oleje

1 hrnek kozího mléka, jogurtu nebo kefíru

8 listů salátu

1 šálek čerstvých lístků máty

Návod na přípravu

1. Rozmixujte cizrnu, krekry, cuketu, cibuli, vejce a mořskou sůl v mixéru nebo kuchyňském robotu.

2. Kokosový olej rozehřejte na pánvi na středním plameni. Vytvarujte placičky a vařte do zlatova. Trvá to zhruba 2–4 minuty na každé straně.

3. Podávejte na listech salátu s jogurtem a trochou máty.

Zdroj: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Falafel, názor autora - zbytek článku






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat