Zdravý životní styl můžete podpořit ibiškovým čajem

Pokud si ibiškový čaj dáte s ledem, v horkém letním období vás příjemně osvěží. A vlastně – nejen vás, ale i vaše zdraví. Normalizuje totiž krevní tlak, reguluje škodlivý cholesterol a tlumí záněty. Dobrý je i na hubnutí!

Jste přesvědčení o tom, že ibišek je jen atraktivní zahradní dekorací, která vizuálně zútulní venkovní prostory? Jeho krásu mu nikdo upřít nemůže, ovšem zdravotní benefity také ne. Vždyť se tato květina v tradiční medicíně využívá běžně, a to už pěkných pár desetiletí! Co kdybyste si letní pitný režim zpestřili pěkně vychlazeným ibiškovým čajem? Na dně každé sklenky naleznete hodně sympatická pozitiva. Zajímá vás, v čem přesně síla ibišku spočívá?

Buňky budou v bezpečí

První fantastickou výhodou jmenované květinky je bohatství antioxidantů, jmenovitě pak beta-karotenu, vitaminu C a antokyanu (1). Antioxidanty jakožto likvidátoři škodlivých volných radikálů chrání buňky před poškozením, čím nepopiratelně omezují pravděpodobnost četných onemocnění a přispívají ke zdraví. A ano! Stárnutí tyto sloučeniny zpomalují také, tudíž mají velmi příznivý vliv i na zevnějšek.

Zkrocení zlých zánětů

Ibišek může nabídnout i užitečné protizánětlivé účinky (2), které se hodí při prevenci rakoviny, diabetu, astmatu, Alzheimerovy choroby, srdečních komplikací i revmatoidní artritidy. On vlastně nesnižuje jen záněty, ale i krevní tlak, čímž pomáhá na arteriální hypertenzi. Tou v dnešní době trpí skoro „každý druhý“, takže jde o vítanou pomoc (3).

Regulace cholesterolu s každým douškem

Velkým problémem moderní populace i vyšší hladina cholesterolu, který ucpává tepny a omezuje jejich průchodnost. I jeho úroveň konzumace ibišku reguluje (4), proto prospívá celému kardiovaskulárnímu systému a veškerým jeho funkcím. A zbystřete – k tomu všemu je tu ještě jedna zajímavá informace – ibišek je účinným prostředkem také na hubnutí (5), tudíž tvoří ideální součást dietního pitného režimu.

Zdroje: (1) www.health.clevelandclinic.org/benefits-of-hibiscus/, (2) www.my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21660-inflammation?_gl=1*14lj7pk*_ga*MjA0MTM0MDIyMy4xNjkyMTc0ODcz*_ga_HWJ092SPKP*MTY5MjE3NDg3Mi4xLjAuMTY5MjE3NDg3Mi4wLjAuMA., (3) www.nccih.nih.gov/health/hypertension-high-blood-pressure, (4) www.medicalnewstoday.com/articles/318120#benefits, (5) www.blackleaves.com.au/blogs/weight-loss/lose-weight-and-belly-fat-by-drinking-hibiscus-tea






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat