Přidejte do svého jídelníčku letní ovoce

V létě jsou věci mnohem barevnější, včetně našich talířů. S tolika ovocem a zeleninou v sezóně během teplejších měsíců je čas naplnit je čerstvým, lahodným a na živiny bohatým letním ovocem.

Můžete je přidat do salátů, pomazánek, smoothies, koktejlů, omáček a dezertů – a mají špičkovou chuť. 

Jahody

Jahody jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Jsou sladké, šťavnaté a dají se snadno začlenit do receptů. Navíc nabízejí spoustu vitaminu C, který pokryje vaši denní kvótu s pouhým jedním až dvěma šálky. Jahody jsou bohaté na antioxidanty, které fungují jako jedna z prvních obranných linií těla proti nemocem. 

Borůvky

Borůvky jsou považovány za superpotravinu, a to z dobrého důvodu. Jsou bohaté na antioxidanty a pomáhají bojovat s neškodnými volnými radikály v těle. Protože také poskytují vlákninu, mohou borůvky pomoci při hubnutí tím, že se pomalu pohybují trávicím traktem a zlepšují sytost, a je také známo, že pomáhají zlepšit správu glukózy a paměť.

Maliny

Pro mnoho lidí jsou maliny letním favoritem. Jsou nabité fytonutrienty, které jim dodávají tmavě červenou barvu a díky nim jsou přínosem pro zdraví. Podporují zdravé srdce a metabolismus a zároveň zmírňují záněty.

Ostružiny

Ostružiny jsou známé jako jedna ze špičkových antioxidačních potravin a jsou bohaté na důležité živiny, včetně vitaminu C, vitamínu K a manganu. Největší z mnoha zdravotních předností ostružin je jejich schopnost posilovat imunitu a chránit tělo před chronickými záněty.

Mango

Mango poskytuje více než 20 vitaminů a minerálů, včetně vitaminu C, vitaminu A, vitaminu B6 a vitaminu E. Obsahuje také vlákninu, která pomáhá udržovat zdravou hladinu cukru v krvi, podporuje trávení a zlepšuje pocit sytosti.

Papája

Papája je prospěšná pro trávení a také pomáhá zpomalovat známky stárnutí (kvůli obsahu vitaminu C a vitaminu A), bojovat proti virovým infekcím a podporovat zdraví srdce.

Ananas

Ananas je bohatý na živiny, nabízí dobrý přísun vitaminu C, manganu, thiaminu a vitaminu B6. Předností ananasu je jeho schopnost posílit zdraví imunitního systému, srdce a trávicí soustavy.

Švestky

Stejně jako všechny letní plody jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů a poskytují vlákninu, což umožňuje švestkám zlepšit pocit sytosti a pomoci při hubnutí nebo udržování hmotnosti.

Broskve

Broskve jsou oblíbené letní ovoce, které poskytují dobré množství vitaminu C, vitaminu A a draslíku a pomáhají snížovat záněty. Broskve také obsahují silný antioxidant, který pomáhá chránit zdraví očí a pokožky.

Meruňky

Nejenže jsou meruňky vynikající přísadou do džemů a pečiva, ale je to dobrý zdroj vlákniny, a dokonce poskytuje bílkoviny spolu s vitaminem C, vitaminem A, draslíkem, vitaminem E a vitaminem K.

Třešně

Třešně mají preventivní zdravotní benefity díky svým bioaktivním složkám, mezi které patří antioxidanty, spolu s melatoninem, který je zásadní pro regulaci spánku a bdění.

Meloun

Snad nejznámějším pozitivem melounu je jeho schopnost napomáhat hydrataci, trávení a detoxikaci, protože obsahuje asi 91 procent vody a pomáhá vám zbavit se přebytečných tekutin v těle.

Kiwi

Kiwi dodává 20 životně důležitých živin a jeho konzumace pomáhá proti stárnutí a zlepšuje zdraví pokožky. Je také bohaté na vitamin C a zlepšuje zdraví dýchacích cest.

Jablka

Jablka jsou ovoce, které poskytuje vlákninu, vitamin C, draslík a další, díky čemuž jsou skvělou podporou trávení, působí proti zánětům a pomáhají při regulaci hmotnosti.

Pomeranče

Pomeranče jsou dobrým zdrojem vitaminů B, včetně folátu, thiaminu, vitaminu B6 a kyseliny pantotenové. Poskytují také antioxidanty, které posilují imunitu, zdraví pokožky a funkci mozku.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4165987/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat