Jedlá řasa kombu na podporu trávení

Není žádným tajemstvím, že většina Čechů konzumuje nezdravou stravu, což je možná hlavní důvod, proč se potýkáme s tolika zdravotními problémy. Pokud ale změníme způsob stravování, aby odrážel více zdravější výživu, možná můžeme tento trend zvrátit. Kombu je dobrý způsob, kde začít.

Kombu je jedlá řasa vyskytující se v mořských chaluhových lesích. Tyto lesy jsou velmi prospěšné tím, že poskytují důležitý ekosystém pro organismy, které žijí mezi mořským dnem a hladinou oceánu. Mořské řasy jako takové absorbují obrovské množství živin, což z nich dělá silnou a zdraví prospěšnou potravinu. Správně, mořské řasy jsou novou superpotravinou – pojďme tedy zjistit, jaké úžasné schopnosti kombu má.

Co je kombu?

Nejpopulárnější ve východní Asii, kombu je jedlá řasa nebo mořská řasa, která poskytuje spoustu nutričních výhod přímo z moře, což z ní dělá další super řasu podobnou své sestřenici, wakame. 

Kombu nabízí tuny minerálů, jako je vápník, měď, železo, hořčík, mangan, molybden, fosfor, draslík, selen, vanad a zinek. Hnědé řasy, stejně jako tato mořská řasa, nabízejí bohatý zdroj jódu a vanadu, což je také minerál nacházející se v mořské zelenině, může pomoci přeměnit stávající krevní cukry na skladovatelné škroby, což by mohlo snížit riziko diabetu 2.

Zlepšuje trávení a snižuje plynatost

Kombu obsahuje určité aminokyseliny, které mohou pomoci rozložit těžké škroby nalezené v potravinách, jako jsou fazole. Díky tomu jsou mnohem snadněji stravitelné. Kyselina glutamová nacházející se v této řase poskytuje její příjemně pikantní chuť, zatímco vláknina celkově napomáhá trávení.

Kombu také umí minimalizovat účinky fazolí na produkci plynu. Pro ty, kteří bojují se střevními plyny, je to často kvůli chybějícím enzymům potřebným ke štěpení rafinovaných cukrů, které se nacházejí ve fazolích. Kombu obsahuje trávící enzymy, které mohou nabídnout příjemnější zážitek při konzumaci luštěnin.

Může předcházet rakovině

Mořská zelenina může nabídnout výhody prevence rakoviny. Víme, že záněty a chronický oxidační stres jsou rizikové faktory pro rozvoj rakoviny, a protože je známo, že kombu a další mořská zelenina má protizánětlivé účinky, vědci zkoumají mořskou zeleninu jako potraviny, které bojují proti rakovině.

Pomáhá při odbourávání anémie

Železo hraje důležitou roli v tělesných funkcích díky své úloze při produkci hemoglobinu, který přenáší kyslík krví a zajišťuje zdravé buňky, kůži, vlasy a nehty. Kombu může být schopen poskytnout tolik potřebné železo pro udržení dobrého zdraví.

Anémie způsobená nedostatekem železa je poměrně častá a vyskytuje se v důsledku nedostatku zdravých červených krvinek. Pokud máte málo železa nebo nemáte zásoby, můžete se cítit unavení a mít dušnost. 

Zlepšuje funkci štítné žlázy

Kombu obsahuje nejen jód, ale má nejvyšší množství jódu ze všech mořských řas, což z něj činí jednu z potravin s největším obsahem jódu na světě. Jód je v naší stravě důležitý pro zdravou tvorbu hormonů a správnou funkci štítné žlázy. Může dokonce pomoci každému, kdo bojuje s hypertyreózou.

Bojuje s revmatoidní artritidou

Kombu obsahuje fukoidan, což je sulfatovaný polysacharid vyskytující se v různých druzích hnědých řas a hnědých mořských řas. Zdá se, že zanícené buňky způsobující artritidu se léčbou fukoidanem významně naruší, čímž se sníží jejich počet. Z tohoto důvodu je to možná léčba symptomů revmatoidní artritidy.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7345263/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat