Chutě na sladké lze udržet na uzdě

Touze po sladkém prostě nedokážete odolat? Možná je to tím, že málo spíte a ještě méně pijete. Voda a kvalitní noční odpočinek tyto nezřízené chutě krotí! A jak s tímhle vším souvisí snídaně bohatá na bílkoviny?

Obecná moudrost praví, že bychom se měli více hýbat a méně jíst. Kdyby to ale bylo tak jednoduché! Pravdou je, že potravinářský průmysl si dokázal podmanit nejen naše chuťové pohárky, ale i mozkovou chemii a hormony. Jak a čím? Ukažme si na jednoho z největších nepřátel. Je jím cukr, který pokouší naše křivky i vůli!

Kolik cukru denně je v pořádku?

„Pro ženy je denní doporučovaná dávka cukru šest čajových lžiček, pro muže devět a děti by jich měly mít méně než šest. Na jednu čajovou lžičku připadají zhruba čtyři gramy cukru, což znamená, že ženy a děti by neměly přijímat více než 25 gramů přidaného cukru denně,“ vysvětluje americká neurovědkyně a expertka na potravinové závislosti Nicole Avena (1). Jenže toto stanovené množství moderní populace několikanásobně překračuje (2). I vy máte neustále chutě na sladké a nedokážete si pomoct? Zkuste na ně vyzrát takhle…

Dopřejte si více spánku

Možná si to tak docela neuvědomujete, ale i spánek hraje klíčovou roli v touze po koblihách, čokoládě a limonádách. „Vědecké studie neustále prokazují, že jeho nedostatek vede k intenzivnější chuti na cukr, proto se držte sedmi až devíti hodin spánku denně,“ radí jmenovaná odbornice. A až se ráno probudíte a budete si připravovat snídani, sáhněte do bohatých zdrojích bílkovin. Je totiž prokázáno, že snídaně obsahující proteiny snižuje aktivitu mozku spojenou se sladkými chutěmi (3). Co ještě zahrnuje obrannou strategii?

Vody není nikdy dost

Že hlad je převlečená žízeň? To samé se možná dá říct i o dychtivosti po sladkostech. „Velmi jednoduchý způsob, jak zvládnout závislost na cukru, je pití většího množství vody,“ překvapuje zase americká výživová poradkyně Samantha Cassetty. Kolik sklenic dnes už máte v sobě? Není jich náhodou nějak málo?

Zdroje: (1) www.realsimple.com/health/nutrition-diet/healthy-eating/how-to-break-sugar-addiction, (2) www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/how-much-sugar-is-too-much, (3) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1038/oby.2011.108






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat