Zdravé proteinové pochoutky, které nahradí zrádné sladkosti

08.08.2023 | Výživa

Když vás mezi jídly přepadne hlad, může být lákavé sáhnout po sladkých pochoutkách. Existují ale zdravější alternativy, které mohou uspokojit vaše chutě a zároveň poskytnout základní živiny, které podpoří vaši celkovou pohodu. Svačiny bohaté na bílkoviny jsou skvělou alternativou sladkých pochoutek, protože vás zasytí na delší dobu, stabilizují hladinu cukru v krvi a pomáhají při obnově a růstu svalů. Na jaké pochoutky se zaměřit?

Řecký jogurt a tvaroh

Řecký jogurt je plný proteinů, obsahuje dvakrát více bílkovin než běžný jogurt. Dát si ho můžete například s čerstvými bobulemi, ořechy, semínky a medem. Tato svačina je nejen bohatá na bílkoviny, ale poskytuje také dávku vitaminů, antioxidantů a zdravých tuků. (1)

Tvaroh je další pochoutka s vysokým obsahem bílkovin, kterou si můžete vychutnat s různými druhy ovoce. Zkuste ho smíchat s čerstvým ananasem, broskvemi nebo bobulovitým ovocem a získejte osvěžující svačinu bohatou na bílkoviny, která uspokojí vaši chuť na sladké. (2)

Proteinové smoothie

Umixujte si proteinový koktejl z oblíbeného proteinového prášku a mléka. Přidat můžete hrst špenátu nebo kapusty a mraženého ovoce, například banánu nebo bobulí. Tento lahodný nápoj představuje skvělé řešení, jak si dodat bílkoviny spolu se základními vitaminy a minerály. (3)

Pokud si chcete dát letní osvěžení, vyzkoušejte do smoothie přidat mražené ovoce nebo kopeček zmrzliny. V případě, že to váš mixér zvládne, můžete přidat i pár kostek ledu a vytvořit si chutné osvěžení. (4)

Hummus a pražená cizrna

Hummus je lahodný dip plný bílkovin, který se skvěle hodí k barevným zeleninovým tyčinkám, jako je mrkev, okurka a paprika. Cizrna je vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny, takže tato svačinka bude pro vaše tělo určitě prospěšná. (5)

Pokud máte rádi křupavé dobroty, vyzkoušejte praženou cizrnu. Pražená cizrna je křupavá a chutná svačinka, která je plná bílkovin. Uvařenou cizrnu jednoduše smíchejte s kapkou olivového oleje a oblíbeným kořením (například paprikou, česnekovým práškem nebo kmínem) a upečte do křupava. Vychutnejte si je jako alternativu bramborových lupínků. (6)

Ořechové máslo a plátky jablek

Mandlové máslo namažte na plátky jablek. Získáte tak lahodnou kombinaci bílkovin a přírodní sladkosti. Mandlové máslo je bohaté na bílkoviny, zdravé tuky a vitamin E, zatímco jablka dodávají vlákninu a základní vitaminy. Navíc je tato svačina připravena velmi rychle a nemusíte se tak starat o dlouhou přípravu. (7)

Zdroje: (1-7) www.eatingwell.com/article/291961/10-high-protein-snacks-that-keep-you-feeling-full-longer/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat