Jedlý hmyz jako neobvyklý zdroj bílkovin

08.08.2023 | Výživa

S rostoucí světovou populací roste i poptávka po udržitelných a výživných zdrojích potravin. Ačkoli konzumace hmyzu může být v mnoha západních kulturách novým pojmem, jsou tito drobní tvorové součástí lidské stravy v různých oblastech světa již po staletí.

Vzhledem k tomu, že se snažíme najít ekologicky šetrné zdroje bílkovin, nabízí jedlý hmyz slibnou alternativu s řadou výhod. V tomto článku se budeme zabývat potenciálem jedlého hmyzu jako zdroje bílkovin a důvody, proč si získává uznání jako udržitelná potravina. (1)

Výživová hodnota jedlého hmyzu

Jedlý hmyz je bohatý na základní živiny a minerály. Je vynikajícím zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, které obsahují všech devět esenciálních aminokyselin potřebných pro lidský organismus. (2)

Kromě bílkovin je hmyz dobrým zdrojem zdravých tuků, vitaminů (B-komplex, železo, zinek) a minerálních látek (vápník, hořčík). Výživový profil jedlého hmyzu se liší v závislosti na druhu, ale mnohé z nich jsou srovnatelné nebo dokonce lepší než běžné zdroje bílkovin, jako je hovězí maso, kuřecí maso a ryby. (3)

Přínos pro životní prostředí

Ve srovnání s tradičním chovem hospodářských zvířat je chov hmyzu výrazně šetrnější k životnímu prostředí. Produkuje také méně skleníkových plynů a má menší dopad na půdu a vodní zdroje. Zařazení hmyzu do našeho jídelníčku může pomoci snížit zátěž životního prostředí a přispět k udržitelnější produkci potravin. (4)

Kulinářská všestrannost

Jedlý hmyz nabízí celou řadu kulinářských možností. Lze jej použít v různých pokrmech, od slaných po sladké, a lze jej vařit, pražit, rozemlít na prášek nebo použít jako přísadu do různých potravinářských výrobků, jako jsou proteinové tyčinky a snacky. Jejich jemná oříšková chuť umožňuje doplnit širokou škálu receptů, což z nich činí všestranný doplněk v každé kuchyni. (6)

Kulturní přijatelnost

V mnoha částech světa je konzumace hmyzu tradičním zvykem zakořeněným v místní kultuře. Více než 2 miliardy lidí pravidelně konzumují hmyz jako součást svého jídelníčku. Přijetí jedlého hmyzu může pomoci zachovat kulturní dědictví a tradiční stravovací zvyklosti a zároveň nabídnout možnost udržitelného stravování širšímu okruhu lidí. (7)

Řešení potravinové bezpečnosti

S rostoucím počtem obyvatel na světě se potravinová bezpečnost stává naléhavým problémem. Jedlý hmyz může hrát roli při řešení tohoto problému tím, že poskytuje cenově dostupný a přístupný zdroj bílkovin, zejména v regionech, kde jsou zdroje omezené. (8)

Zdroje: (1,4,8) Názor autora, (2-4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872753/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872753, (5-7) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6728817/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat