Výběr proteinové tyčinky pod drobnohledem

07.08.2023 | Výživa

Proteinové tyčinky se staly oblíbenou svačinkou pro fitness nadšence, zaneprázdněné profesionály a osoby, které dbají na své zdraví a hledají pohodlnou a výživnou dávku energie. Vzhledem k nepřebernému množství možností, které jsou na trhu k dispozici, může být výběr té správné proteinové tyčinky náročný.

Tento článek vám pomůže zorientovat se v nabídce proteinových tyčinek a vybrat si na základě informací, které odpovídají vašim zdravotním a stravovacím cílům. (1)

Účel a cíle

Prvním krokem při výběru ideální proteinové tyčinky je určení vašich cílů. Chcete budovat svalovou hmotu, doplnit energii po tréninku nebo jednoduše udržovat vyváženou stravu? Různé proteinové tyčinky uspokojují různé potřeby, takže pochopení vašich cílů vám pomůže zúžit výběr. (2)

Obsah bílkovin

Jak už název napovídá, proteinové tyčinky jsou primárně určeny jako zdroj bílkovin. Hledejte takové, které mají vysoké množství bílkovin v jedné porci, ideálně v rozmezí 10 až 20 gramů. Bílkoviny jsou nezbytné pro obnovu a růst svalů, pocit sytosti a celkově pro tělesné funkce, takže zajištění dostatečného příjmu je klíčové. (3)

Seznam složek

Přečtení seznamu složek je zásadní pro pochopení toho, co konzumujete. Vybírejte si proteinové tyčinky s jednoduchými složkami. Vyhněte se tyčinkám s nadměrným množstvím přidaných cukrů, umělých sladidel a vysokým obsahem nasycených tuků. Přírodní sladidla, jako je med nebo datle, jsou vhodnější než umělé alternativy. (4)

Nutriční rovnováha

I když je hlavní důraz kladen na bílkoviny, je důležité zvážit celkovou nutriční vyváženost proteinové tyčinky. Hledejte tyčinky, které poskytují směs makronutrientů, včetně sacharidů a tuků. Sacharidy mohou být prospěšné pro doplnění zásob glykogenu po cvičení a zdravé tuky přispívají k nasycení a vstřebávání živin. (5)

Počet kalorií

Sledujte počet kalorií, zejména pokud si hlídáte celkový kalorický příjem. Některé proteinové tyčinky mohou být vemi kalorické, což je skvělé pro ty, kteří chtějí přibrat nebo doplnit energii po intenzivním tréninku. (6)

Obsah vlákniny

Vláknina je nezbytnou součástí vyvážené stravy a napomáhá trávení a celkovému zdraví střev. Hledejte proteinové tyčinky, které obsahují přiměřené množství vlákniny, obvykle kolem 3 až 5 gramů na porci. (7)

Obsah cukru

Mnoho proteinových tyčinek na trhu je plných přidaných cukrů, které mohou snižovat jejich přínos pro zdraví. Zaměřte se na tyčinky s nízkým obsahem cukru, nejlépe do 10 gramů na porci. Přírodní cukry z ovoce nebo medu jsou lepší volbou než rafinované cukry. (8)

Zdroje: (1,4,7) Názor autora, (2,3,5,6,8) www.gymbeam.com/blog/5-tips-on-how-to-choose-a-good-protein-bar/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat