Bylinky vhodné pro aktivní životní styl

14.08.2023 | Výživa

To, co jíte a pijete, může ovlivnit výkon vašeho těla. Zařaďte do své každodenní rutiny následující bylinky a doplňky stravy, které vám umožní podávat lepší výkony, ať už běháte, jezdíte na kole, preferujete turistiku, jógu nebo chodíte na dlouhé procházky.

Byliny, stejně jako některé houby, mohou kromě jiných výhod podporovat zdravou zánětlivou reakci, zlepšovat výdrž, podporovat regeneraci těla a optimalizovat aktivní životní styl! Které patří k těm nejlepším? Tyhle vám při sportu či na cestách mohou krýt záda!

Vitánie snodárná

Ajurvédské klasické texty a klinické studie popisují ašvagandu (vitánii snodárnou), které se také říká „indický ženšen“, jako bezpečný a účinný adaptogen, jež účinně snižuje odolnost jedince proti stresu (1). Jelikož posiluje funkci mozku, dodává energii a vitalitu, je oblíbeným doplňkem stravy nejen aktivních sportovců.

Rozchodnice růžová

Pokud jde o sportovní výkon, rozchodnice růžová (Rhodiola rosea) prokázala, že podporuje zdravou hladinu laktátu, snižuje poškození kosterního svalstva po vyčerpávajícím cvičení a prodlužuje vytrvalost. Také redukuje stres, tlumí příznaky deprese a zároveň má pozitivní vliv na kognitivní funkce (2), jednu z hlavních oblastí lidské psychiky. Její multifunkčnost jistě oceníte.

Kurkuma

Kurkuma je dobře známá pro podporu zdravé zánětlivé reakce a studie naznačují, že kurkumin, aktivní složka kurkumy, může kompenzovat některé výkonnostní deficity spojené se svalovou námahou vyvolanou cvičením (3). Toto výrazné a aromatické koření, které najdete v každém obchodě s potravinami, dokonce pečuje o normální stav kloubů, ovlivňuje jejich pohyblivost a spojuje se s kondicí chrupavek a tkání. Co si přát víc?

Housenice čínská a lesklokorka lesklá

Vědci prokázali, že suplementace houbami Ophiocordyceps sinensis (housenice čínská) a reishi (lesklokorka lesklá) podporuje schopnost těla uhasit volné radikály, čímž chrání před oxidativním stresem a nepříjemnostmi z přetrénování (4).

Maca peruánská

Kromě hormonálně vyvažujících účinků výzkumy naznačují, že kořen maca (Lepidium meyenii) má schopnost podporovat vytrvalost u sportovců (5). Působí příznivě na fyzické a duševní zdraví, vitalitu a odolnost. Stejně jako v předchozích případech je maca prášek běžně k dostání v lékárnách i prodejnách zdravé výživy.

 

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3573577/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23443221/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17332159/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24799948/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19781622/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat