Dejte stopku přejídání se na rodinných oslavách

28.07.2023 | Výživa

Přejídání je problém, který se týká mnoha lidí na celém světě. Přestože máme instinkt přestat jíst, jakmile se cítíme plní, mnozí z nás jedí, dokud se necítí fyzicky nepříjemně. Běžně se přejídáme na rodinných oslavách, kde je najednou pohromadě spousta chutného jídla. Jak tomuto nutkání předejít?

Příčiny přejídání

Nejčastější příčinou přejídání je nuda. Lidé se mohou obracet k jídlu jako ke způsobu, jak zabít čas –⁠ je to snadný a snadno dostupný zdroj rozptýlení. Nicméně to, co začíná jako mlsání, které má vyplnit pár chvil volna, se nakonec může změnit v nezdravý návyk. Dalším vysvětlením je emoční stres nebo trápení. Někteří lidé mají tendenci jíst pro sebeuklidnění nebo jako únik z každodenního stresu. (1)

K přejídání může vybízet také tlak ze strany okolí. Ať už jde o snahu zapadnout během sváteční hostiny, nebo o snahu neurážet hostitele tím, že sníme jen pár soust jeho jídla, společenský tlak může jistě ovlivnit, kolik toho sníme. Pokud například jdete na jídlo s přáteli a všichni si objednávají velká jídla, může být těžké odolat nutkání jíst spolu s nimi. (2)

Rodinné oslavy

Když se blíží rodinné setkání, je těžké odolat pokušení ochutnat všechny ty dobroty. Jejich přemíra však může mít negativní dopad na vaše zdraví, proto je důležité naučit se střídmosti. Na sraz nepřijíždějte s prázdným žaludkem. Snědení zdravé svačiny nebo lehkého jídla před oslavou vám pomůže odolat přejídání. (3)

Pokud se chcete vyhnout přejídání, je důležité se ovládat. Dovolte si dopřát si pár pochoutek, ale snažte se to nepřehánět. Při jídle nespěchejte a dejte žaludku čas, aby vám dal najevo, že jste plní. Při jídle se soustřeďte na konverzaci mezi členy rodiny, místo abyste jídlo rychle snědli. Jídlo si můžete servírovat sami, což vám pomůže udržet si kontrolu nad porcemi. Nenakládejte si příliš a vyhněte se tomu, že si naložíte více porcí. (4)

Konzumace velkého množství zeleniny bohaté na vlákninu a bílkovin vám pomůže zasytit se s menším množstvím kalorií. Věnujte také čas spíše společenským aktivitám s rodinou než jídlu. Projděte se po parku, zahrajte si nějakou hru nebo si popovídejte s příbuznými. (5)

Zdroje: (1-5) www.healthpartners.com/blog/5-tips-for-not-overeating/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat