Kdo pije citronovou vodu, je zdravější i hubenější

21.07.2023 | Výživa

Voda bez bublinek je základem pitného režimu. Určitě ji ochuťte citronem, který má několik důležitých funkcí.

Pitná voda se šťávou z poloviny citronu může poskytnout asi 13 % denní potřeby vitaminu C (1). Má také nemalé množství draslíku, tiaminu, vitaminu B6 a kyseliny listové. O jejích zdravotních i kosmetických výhodách odborníci mají jasno. Tímhle nadchne i vás!

Chrání buňky

Citrony a jejich šťáva se mohou pochlubit vysokým obsahem vitaminu C, jak již bylo uvedeno. „Céčko“ je silný antioxidant, který působí proti poškození buněk. Konzumace citronové vody, jež obsahuje vitamin C, draslík a vitamin B, může být užitečná pro prevenci nemocí (2).

Stabilizuje chuť k jídlu

Citronová voda zabraňuje vlčímu hladu, a to díky pektinu, který vyrovnává hladinu krevního cukru. Pokud máte po hlavním jídle stále hlad, smíchejte 1 šálek teplé vody se šťávou z 1/2 citronu a špetkou citronové kůry (klidně přidejte kapku medu) (2).

Dodává energii

Vitamin C v citronech zvyšuje vstřebávání železa, přičemž nízká hladina toho prvku způsobuje únavu. Vitaminy skupiny B zase pomáhají při „výrobě“ energie. Rozmixujte jeden nakrájený citron (včetně kůry; v případě potřeby přidejte trochu vody) a vzniklou „kaši“ zmrazte (ideální jsou tvořítka na led). Ledové citronové kostky vhoďte do vody nebo smoothie (2).

Podporuje čistou pleť

„Céčko“ je silný antioxidant, jež podporuje vylučování toxinů, bojuje proti poškození pleti volnými radikály a celkově ovlivňuje vzhled pokožky – redukuje jemné rýhy a vrásky (2). Co víc si přát?

Pomáhá při hubnutí

Kdo chce hubnout, musí hlavně hodně pít. Maximální úroveň hydratace stimuluje metabolismus, zvyšuje účinky cvičení a umožňuje mozku lépe reagovat na podněty hladu. Zkuste začít svůj den tím, že vypijete celou sklenici vody s citronem, přidat můžete i limetku, zázvor, meloun, okurku, bazalku nebo třeba pár lístků čerstvé máty (2).

Kontroluje nadýmání

Citronová voda podporuje trávení a snižuje nadýmání. Citronová voda je také slušným zdrojem draslíku, minerálu, který udržuje hladinu sodíku pod kontrolou a potenciálně tak redukuje nadýmání způsobené solí (2). Tak do dna!

Zdroje: (1) www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/vitamin-c/faq-20058030, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499877/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat