Osvěžující letní dieta

Dieta se řídí jednoduchým výpočtem: pokud chcete zhubnout, musíte přijmout méně kalorií, než spotřebujete. Nízkokalorické potraviny by proto měly být vždy na prvním místě nákupního seznamu. S našimi oblíbenými lehkými pokrmy na léto si každý najde něco.

Obecně v létě s ohledem na vyšší teploty asi všichni jíme o trochu méně. Jak je ale možné, že na konci sezony vážíte mnohdy více než na začátku? Protože alkoholické nápoje, grilovaná masa a limonády nejsou zrovna nízkokalorické…

Co tedy jíst, abychom na konci léta neskončili v červených číslech?

Proteiny

Proteiny podporují spalování tuků a zahřívají metabolismus – dokonalí pomocníci při dietě! Pokud chcete zhubnout, měli byste se zaměřit na bílkoviny. Protože bílkoviny udržují stabilní hladinu krevního cukru (1).

Protein dokáže zabránit nechtěným touhám po jídle a zároveň zrychlí metabolismus a podpoří spalování tuků. Třetina kalorií obsažených v proteinu slim food se také přímo spálí a nemá šanci se uložit. A protein podporuje růst svalů. Pokud tedy sportujete, spalujete kalorie prostřednictvím svalů. Dobrými dodavateli jsou například vejce, nízkotučný tvaroh, tofu a mandle (1).

Infuzní voda

Voda s přídavkem je právě teď v módě: a právem! Když je horko, tělo potřebuje dostatek tekutin. Voda je tím nejlepším hasičem žízně pro každého, kdo se snaží jíst zdravě nebo zhubnout.

Z dlouhodobého hlediska to však může být trochu nuda. Ale díky Infused Water se nudy bát nemusíte. Dejte do sklenice ovoce jako maliny, borůvky, pomeranče nebo limetky, ale také okurku nebo čerstvé bylinky jako mátu, rozmarýn nebo bazalku a zalijte minerální vodou. To nezvyšuje obsah kalorií, ale dodává chuť, a dokonce poskytuje několik vitaminů navíc (2). 

Podmáslová dieta

Zakysaný nápoj je skvělým pomocníkem při hubnutí zejména v létě. Podmáslí má nízký obsah kalorií a tuku, osvěžuje a pomáhá zhubnout: Den s podmáslím je jedním z nejúčinnějších triků na hubnutí ze všech. Vyrovnává kalorické prohřešky a motivuje k vědomějšímu stravování. Jednou týdně je povolena 1denní kúra. Ráno, v poledne a večer pijte čisté podmáslí nebo ho smíchejte s banánem, nastrouhaným jablkem nebo ovesnými vločkami (3).  

Ideální letní svačina

Rajčata chutnají v létě obzvláště aromaticky a poskytují více tuku zabíjejícího vitaminu C než skleníkové produkty. A to při pouhých 18 kcal na 100 gramů! Jejich přírodní barvivo lykopen působí antioxidačně, chrání naše buňky a cévy a údajně dokáže předcházet kardiovaskulárním onemocněním (4).

Méně soli, více chuti

Sůl je důležitou součástí naší stravy. Mimo jiné podporuje trávení a podílí se na tvorbě kostí. Mnozí to však s konzumací přehánějí – zejména proto, že hotová jídla bývají často silně solená. Příliš mnoho soli může vést k zadržování vody, což je znát i na váze. Místo soli dochuťte čerstvými bylinkami. Byliny nejen dodávají chuť, ale také poskytují důležité živiny. Například petržel posílí imunitní systém, řeřicha vám dodá novou energii a bazalka zmírní žaludeční potíže (5). 

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872778/, (2) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35289221/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7029383/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8869745/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8468043/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat