Užívání multivitaminů může mít nežádoucí účinky

Je vám po vitaminovém či minerálním doplňku stravy nějak divně od žaludku? Pokud to považujete za normální jev, jste na omylu. Tohle by se dít nemělo! Co dalšího ukazuje na to, že vám tyhle medikamenty vůbec nesedí?

Kdo nejí potraviny s vysokým obsahem klíčových živin, ten by měl sáhnout po farmaceutických medikamentech z lékárny, které je poskytují. To je kolující obecná rada, co nám prý může zachránit zdraví. Vážně jsou ale multivitaminové doplňky stravy takovým ternem? Opravdu z nich plynou jen samá pozitiva? Co když ne? Znáte jejich možné nežádoucí vedlejší účinky?

Nic není tak růžové

Když se tyto multivitaminy užívají ve správných dávkách, jsou sice považovány za bezpečné, přínosné a neškodné, ale řada lidí po nich pociťuje hned několik nepříjemných příznaků - zácpa, průjem a žaludeční nevolnost. Stává se to zejména tehdy, když se uživatel obsaženými látkami jednoduše předávkuje, nebo je na určité složky alergický. Příkladem za všechny je třeba vitamin C, který může dráždit žaludeční výstelku nebo železo, které není-li tělem správně absorbováno, způsobuje nadýmání a břišní nepohodlí.

I bolest hlavy mnohé napoví

Soustřeďte se i na nespavost a přetrvávající bolesti hlavy. Ačkoli jsou tyto symptomy vzácnější, mohou naznačovat, že pro vás konzumované doplňky stravy nejsou vhodné. Dejte si pozor i na vyrážky, otoky jazyka a obličeje či potíže s dýcháním, v těchto případech jde o alergické reakce, které vyžadují okamžitou lékařskou pomoc. A je tu ještě jedno riziko – vitaminové i minerální tablety také mohou negativně působit s určitými léky na předpis, proto je nutné se o jejich užívání poradit s ošetřujícím lékařem.

Cokoli je jinak, je špatně

Obecně řečeno, pokud po těchto doplňcích stravy zaznamenáte pokles nebo náhlou změnu chuti k jídlu, problémy s trávením, únavu či naopak hyperaktivitu, jakékoli kožní obtíže, nadměrné vypadávání vlasů i lámavost nehtů, neberte to na lehkou váhu a zvažte ukončení užívání.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8377299/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat