Začněte den zdravou snídaní

Jak nejlépe začít nový den? Samozřejmě vydatnou, ale především zdravou snídaní. Celý den pak budete aktivnější. A dlouhodobě štíhlejší. Máme pro vás tipy na správný začátek dne.

Jestliže nepatříte mezi ty, kteří si ráno dopřávají čas na lahodnou snídani, škodíte sami sobě. Nejen, že u snídaně začnete den bez stresu, ale po zbytek dne vás nebude trápit ani únava a nedostatek energie. Z dlouhodobého hlediska má navíc to, zda snídáte nebo ne, vliv na vaši postavu. Snídaně vám dodá potřebné kalorie na celý den, takže už je nebudete muset dohánět – nebo přečerpávat – po zbytek dne.

Samozřejmě ne všechny snídaně jsou stejně zdravé. Je důležité, aby obsahovala různé živiny a byla vyvážený. 

Jezte dobré sacharidy

Sacharidům byste se ráno neměli vyhýbat. Tělo je potřebuje, aby přes noc po „půstu“ dalo organismus opět do pohybu a doplnilo prázdné zásoby. Konzumovat byste měli především komplexní sacharidy (v celozrnném pečivu a cereáliích). Jednoduché sacharidy, jaké se nacházejí ve výrobcích z bílé mouky, totiž postrádají vlákninu, která vás zasytí na dlouhou dobu. Celozrnné výrobky obsahují také hodně zinku, který chrání tělo před nachlazením a posiluje imunitní systém. Sacharidy jsou však pro náš mozek obzvláště důležité, protože glukóza v nich obsažená zásobuje mozkové buňky energií a zajišťuje, že se můžeme soustředit.

Nezapomeňte na bílek

Kromě sacharidů by se vaše snídaně ideálně měla skládat ze dvou dalších složek: bílkovin a vitamínů. Protein je obzvláště důležitý, protože po snídani bohaté na sacharidy a bílkoviny hladina cukru v krvi stoupá jen pomalu – neunavíte se tak rychle a cítíte se déle sytí. Ideální snídaní by byl například kousek celozrnného pečiva nebo müsli s nízkým obsahem cukru, trocha jogurtu (harmonizuje střevní flóru a tím i podpoří náš imunitní systém) a čerstvé ovoce nebo zelenina, která dodá tělu dostatek vitamínů na posílení imunity.

Ráno si dejte teplé jídlo

Zástupci tradiční čínské medicíny mají nejraději teplou snídani pro dokonalý začátek dne. Organismus nepotřebuje žádnou další energii na zahřátí potravy na tělesnou teplotu a může začít živiny okamžitě využívat. Uvařte oves nebo jiné obiloviny (například jáhly, quinou nebo pohanku) a smíchejte je s nasekanými ořechy, trochou ovoce a lžící medu nebo javorového sirupu. Teplé jídlo je snadno stravitelné a skvěle zahřeje žaludek, zvláště v chladném období.   

Naplňte zásobu tekutin

Abyste doplnili přes noc vyprázdněné depo, je nejlepší vypít sklenici vody, jakmile vstanete. K snídani je ideální šálek čaje nebo kávy. Naše doporučení: eukalyptový čaj. Listy eukalyptu obsahují esenciální oleje, jako je eukalyptol, které mají protizánětlivé, expektorační a antibakteriální vlastnosti. Čaj tak posiluje náš imunitní systém a chrání před nachlazením.

Nespěchejte

Snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Dodává našemu tělu energii na celý den. Udělejte si čas a užijte si nový den. Přečtěte si noviny nebo poslouchejte tichou hudbu. Začnete den mnohem uvolněněji. Také: pokud si uděláte na žvýkání čas, dáte tělu možnost vnímat pocit sytosti a nesníte tak více, než je skutečně nutné.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat