Šetřete s příjmem kalorií již během snídaně

Nejdůležitější jídlo dne? Přesně tak, snídaně! Na tu ale máme často nejméně času. Ať už ve vedlejší pekárně nebo na ranní schůzce – řekneme vám, jak se správně rozhodnout pro snídani.

Dobrý začátek dne začíná chutnou snídaní. Cítíme se fit, posíleni a dobře připraveni na to, co nás čeká. Proto je důležité jíst správné věci, abyste si vybudovali dobrý základ. Prozradíme vám, jak se ráno rozhodovat zdravěji.

Cappuccino, nebo latte macchiato?

Zatímco latte macchiato má kolem 150 kalorií, cappuccino má asi 90 kalorií a o polovinu méně tuku. Nevýhoda: Vzhledem k nižšímu obsahu mléka obsahuje cappuccino méně bílkovin. Ke cappuccinu si proto dejte vařené vejce nebo hrst ořechů.

Smetanový sýr, nebo máslo?

Ať už na toastu s marmeládou, nebo na bagelu – snídani završí smetanový sýr nebo máslo. Lepší volba? Jasně, smetanový sýr. Máslo obsahuje více nasycených tuků a má téměř dvakrát více kalorií než smetanový sýr.

Mléko, nebo smetana do kávy?

Pijete rádi kávu s velkým množstvím mléka? Dobré rozhodnutí, protože kravské mléko je zdravější než smetana do kávy. Posledně jmenovaný obsahuje vysoký podíl kukuřičného sirupu a hydrogenovaných olejů, které mají negativní vliv na zdraví díky obsaženým škodlivým trans-tukům. Rychle si zde můžete vyzkoušet, jaké mléko vám vyhovuje nejvíce.

Slanina, nebo klobása?

Víkendový brunch obvykle nesplní žádné přání. Ale jako přílohu k vejci byste se měli vědomě rozhodnout pro slaninu místo klobásy. 2 proužky slaniny obsahují méně nasycených tuků a s přibližně 100 kaloriemi jsou pro postavu šetrnější než párky se 150 kaloriemi. 

Míchaná vejce, nebo smažená vejce?

Snídáte venku a máte na výběr mezi míchanými nebo smaženými vejci? Raději si objednejte smažené vejce. Zatímco s vejci jako s nízkokalorickým zdrojem bílkovin obecně neuděláte chybu, u míchaných vajec často hrozí, že budou vyrobena se smetanou nebo jinými vysoce kalorickými přísadami.

Vafle, nebo palačinky?

I když vafle a palačinky mají v podstatě stejné ingredience, aby byly co nejkřupavější, jsou vafle často mastnější a sladší než palačinky. Proč jsou stále lepší volbou? Zatímco palačinky jsou často naskládané na talíři v několika kusech, vafle se obvykle podávají jako jedna porce.

Koláčky, nebo koblihy?

Netřeba dodávat, že koláčky ani koblihy nejsou zdravou snídaní. Rozdíl mezi koblihami a koláčky je v tom, že koblihy mají obvykle standardní velikost. Na druhou stranu koláčky se liší od velmi malých po velmi velké. Abyste se tedy moudře rozhodli a ušetřili kalorie, sáhněte raději po koblize – ovšem bez extra náplně z vanilkového krému nebo dvojité čokoládové polevy.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6352874/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat