Vychytané náhražky olivového oleje

15.06.2023 | Výživa

Vaříte, pečete, dochucujete oblíbený letní salát ke grilovanému steaku, ale zradil vás olivový olej. Čím ho lze nahradit? Třeba rozmačkaným banánem!

Lidé často používají olivový olej při vaření, namáčení pečiva, a dokonce i při pečení. Díky svému plnému chuťovému profilu a množství zdravotních výhod není divu, že je tak oblíbenou volbou. Vysoká koncentrace mononenasycených a polynenasycených tuků ho zkrátka činí přitažlivým. Tyto prospěšné tuky pomáhají zlepšit zdraví srdce, podporují pocit sytosti (nebo plnosti) a pečují o kardiovaskulární zdraví (1). Ale co když vám olivový olej náhle dojde? Zkuste náhražky. U všech alternativ je substituční poměr jednoduchý 1 : 1. Pokud tedy recept vyžaduje 2 lžíce olivového oleje, použijte 2 lžíce „zástupce“.

Hroznový olej

Hroznový olej nabízí podobný profil tuku jako olej olivový, pochlubit se může zdravou dávkou vitaminu E, antioxidantu, který podle údajů předchází stárnutí a chronickým onemocněním (2). Hroznový olej má neutrální chuť, takže je velmi univerzální.

Řepkový olej

I řepkový olej patří k všestranným složkám, které lze použít na restování, smažení a grilování, hodí se však i do salátových dresinků a omáček. Nabízí téměř 9 gramů mononenasycených tuků a 4 gramy polynenasycených tuků. Nebojte se povolat ho do zbraně.

Slunečnicový olej

Na rozdíl od řepkového oleje může slunečnicový olej snižovat hladinu cholesterolu, a to díky profilu mastných kyselin. Jedna polévková lžíce slunečnicového oleje poskytuje více než třetinu doporučeného denního příjmu vitaminu E. Tak šup s ním do zálivek a jiných studených dobrot!

Kokosový olej

Ze všech rostlinných olejů patří kokosový olej mezi nasycené tuky s nejvyšším obsahem. Je tvořen mastnými kyselinami se středně dlouhým řetězcem a na ukládání tělesného tuku se rozhodně podepisuje méně než jeho příbuzní, vyrobení z mastných kyselin s dlouhým řetězcem. Rafinovaný kokosový olej přitom lze použít při vysokých teplotách, při těch nižších tuhne.

Rozmačkaný banán

Banány jsou plné draslíku, a pokud patří k těm zralejším, směle nahradí i onen chybějící olivový olej, a to převážně při pečení.

Avokádový olej

Avokádový olej má dobrý podíl nenasycených tuků, díky nimž se řadí mezi prospěšnější zdroje tuků. Avokádový olej lze použít při vysokých teplotách, ale oceníte ho také během dochucování salátů nebo restované zeleniny.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770785, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3997530/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat