Zelí a jeho famózní účinky na zdraví

12.06.2023 | Výživa

Zelí je oblíbená zelenina, která má v kuchyni všestranné využití. Je bohaté na vitaminy, minerály a vlákninu. Dá se přidávat do různých jídel, od čerstvých salátů až po vařená jídla. Ať už chcete zlepšit své zdraví nebo jen chcete přidat více chuti do svých jídel, zelí je skvělá volba. Proč ho začlenit do jídelníčku a co dobrého se z něho dá uvařit?

Je zelí zdravé?

Zelí má vysoký obsah vitaminů a minerálů a je vynikajícím zdrojem mnoha základních živin. Obsahuje vysoké množství vitaminu C a vitaminu K. Vitamin C pomáhá chránit naše buňky před poškozením, zatímco vitamin K pomáhá udržovat naše kosti silné. Zelí obsahuje také další minerály, jako je draslík, hořčík a železo, které všechny pomáhají udržovat tělo zdravé. 

Zelí je také vynikajícím zdrojem vlákniny, která pomáhá udržovat vaše zažívání v pořádku. Konzumace dostatečného množství vlákniny může také pomoci snížit riziko některých onemocnění a pomoci při hubnutí. Zelí má navíc nízký obsah kalorií a tuku, takže je skvělou volbou pro ty, kteří si chtějí hlídat tělesnou hmotnost. 

Jak si ho vychutnat

Zelí je možné jíst na mnoho různých způsobů. Jednou z nejoblíbenějších metod je restování s jinou zeleninou. Vznikne tak lahodná příloha, kterou lze podávat téměř ke každému jídlu. Zelí můžete také přidat do salátů nebo polévek.  Ve velké pánvi rozehřejte na středním plamenu trochu olivového oleje a přidejte zelí. Za občasného míchání necháme zelí vařit asi 8–10 minut, dokud nezměkne a lehce nezhnědne. Přidejte špetku soli a pepře a pár lžic másla. Zelí podávejte tak, jak je, nebo s oblíbenou přílohou. 

Pro lahodné hlavní jídlo vyzkoušejte pánev se zelím a klobásou. Začněte tím, že opečete ​​klobásy ve velké pánvi na středním ohni, dokud nezhnědnou. Přidejte na tenké plátky nakrájené zelí a pár stroužků prolisovaného česneku. Vařte asi 8–10 minut za občasného míchání, dokud zelí nezměkne, ale stále bude křupat. Pokrm dokončete vmícháním několika lžic rajčatové omáčky a několika lžic balzamikového octa. Podávejte s vařenou rýží nebo quinoou.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6109504/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat