Recepty z oblíbené plodiny s názvem Quinoa

26.06.2023 | Výživa

Quinoa je starodávné plodina bohatá na organické látky. V posledních letech se těší stále větší oblibě díky vysokému obsahu živin a všestrannému využití v kuchyni. Je kompletním zdrojem bílkovin, což znamená, že je skvělou volbou pro všechny, včetně vegetariánů a veganů. Jaké jsou další výhody její konzumace a co dobrého se z ní dá uvařit?

Benefity konzumace

Quinoa má také vysoký obsah vitaminů a minerálů, jako je hořčík, mangan, železo a zinek. Všechny odrůdy této rostliny mají vysoký obsah bílkovin, vlákniny a antioxidantů. Jak už bylo zmíněno, quinoa má vysoký obsah bílkovin, kolem 8 gramů na sto gramů vařeného jídla. Díky tomu je skvělým zdrojem bílkovin nejen pro vegetariány a vegany, kteří nejedí živočišné produkty. (1)

Quinoa je také dobrým zdrojem vlákniny, která je důležitá pro trávení, regulaci hmotnosti a zdraví srdce. Má také nízký obsah tuku a je dobrým zdrojem zdravých sacharidů, takže je skvělou volbou pro hubnutí a udržování zdravé tělesné hmotnosti. Quinoa je také neuvěřitelně všestranná v kuchyni a lze ji použít do různých pokrmů. Lze ji přidávat do salátů a polévek, používat jako přílohu, nebo i jako náhradu rýže či těstovin. Může být také použita v pečivu, jako jsou muffiny a chléb. (2)

Nápady na recepty

Quinoa se stala oblíbenou ingrediencí mnoha jídel díky svým zdravotním přínosům a všestrannosti. Od salátů po polévky může být použita k vytvoření různých lahodných a výživných jídel. Quinoa salát je jedním z nejjednodušších a nejchutnějších způsobů, jak si tuto potravinu vychutnat. Jednoduše ji uvařte podle návodu na obalu a poté ji smíchejte s oblíbenou zeleninou, bylinkami a kořením. Přidejte zálivku z olivového oleje a balzamikového octa a máte lahodný a zdravý salát. (3)

Dalším skvělým jídlem jsou quinoa bowls. Uvařtě quinou podle pokynů na obalu, poté přidejte svou oblíbenou zeleninu, fazole a případně i maso. Doplňte chutnou omáčkou, jako je jednoduchá tahini nebo česnekově jogurtová omáčka. Možná vás to překvapí, ale z quinoi se dají udělat dokonce i hamburgery. Jednoduše smíchejte uvařenou quinou s vašimi oblíbenými bylinkami a kořením, vytvarujte z nich placičky a opečte je do zlatova. Podávejte v housce s vašimi oblíbenými omáčkami a přílohami. (4)

Vyzkoušet můžete i papriky plněné quinou. Jednoduše smíchejte uvařenou quinou s vaší oblíbenou zeleninou, bylinkami a kořením a poté je naplňte do papriky. Pečte je v troubě, dokud paprika nezměkne. Pokud chcete, můžete na pokrm nastrouhat i trochu sýra a nechat ho roztéct. (5)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4957693/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4957693/, (3) www.themodernproper.com/30-best-quinoa-recipes, (4) www.themodernproper.com/30-best-quinoa-recipes, (5) www.themodernproper.com/30-best-quinoa-recipes






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat