Cereálie je nutné důkladně vybírat

10.06.2023 | Výživa

Snídaně je často považována za nejdůležitější jídlo dne. Pro mnoho lidí jsou cereálie oblíbenou a pohodlnou snídaní, která je zároveň chutná a výživná. Stačí je zalít mlékem nebo přisypat do jogurtu a vydatná snídaně je na světě. Jak tedy vybrat ty správné cereálie a čemu se naopak vyhnout?

Obsah cereálií

Cereálie jsou oblíbeným snídaňovým jídlem, protože se snadno připravují a jsou k dispozici v různých příchutích. Od sladkých až po zdravé a vydatné. Díky širokému výběru na trhu je snadné najít produkty, které vyhovují vašim stravovacím potřebám a preferencím. Od bezlepkových variant až po veganské. (1)

Obiloviny obecně jsou skvělým zdrojem živin a tento potenciál přenášejí i na cereálie. Jsou plné vitaminů, minerálů a dalších důležitých živin, které pomáhají udržovat vaše tělo zdravé. Většina cereálií obsahuje dobrý zdroj vlákniny, která pomáhá udržet pocit sytosti a energie po celý den. 

Cereálie jsou také neuvěřitelně všestranné. Lze je podávat s mlékem, jogurtem nebo dokonce jako přísadu do jiných pokrmů, jako jsou ovesné vločky nebo koktejly. Lze je také použít jako přísadu do receptů, aby dodaly křupavou strukturu například pečivu nebo dezertům. 

Jak vybrat cereálie

Ne všechny cereálie jsou stejné, některé jsou bohaté na živiny, zatímco jiné mají vysoký obsah cukru a nízkou výživovou hodnotu. Abyste měli jistotu, že začínáte den co nejvýživnější snídaní, je důležité vybírat si zdravé cereálie. 

Při výběru zdravých cereálií hledejte takové, které obsahují alespoň tři gramy vlákniny, méně než šest gramů cukru a alespoň pět gramů bílkovin na porci. Můžete se také rozhodnout pro cereálie vyrobené z ovsa, ječmene, pohanky nebo quinoy. Tyto obiloviny jsou plné vlákniny a dalších vitaminů a minerálů. Skvělým zdrojem vlákniny jsou také obilné otruby. Mnoho otrubových cereálií má vysoký obsah cukru, proto je důležité hledat takové, které neobsahují přidaný cukr. 

Pokud hledáte sladké zdravé cereálie, existuje spousta možností. Mnoho cereálií se dnes vyrábí se sušeným ovocem a ořechy. Tyto cereálie jsou skvělým způsobem, jak tělu dodat energii a výživu bez přidaného cukru. Jiné cereálie se vyrábějí ze semínek a obilovin a jsou skvělým způsobem, jak získat dávku zdravých tuků, vitaminů a minerálů. 

V neposlední řadě nezapomeňte zkontrolovat etiketu s nutričními hodnotami. Ta vám ukáže, kolik cukru, tuku a soli cereálie obsahují. Pokud hledáte zdravé cereálie, čím nižší je obsah cukru a tuku, tím lépe. Případně si můžete udělat domácí granolu v troubě a mít tak plnou kontrolu nad jejím složením. 

Zdroje: (1) www.oatberry.com/blogs/morning-inspiration/5-things-to-look-for-when-buying-granola, názor autora - zbytek článku






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat