Fazole jsou velice cenným zdrojem bílkovin

11.06.2023 | Výživa

Fazole jsou plné nejrůznějších živin, které vám pomohou dosáhnout vašich fitness cílů. Obsahují komplexní sacharidy, které poskytují trvalou energii a pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Jsou také skvělým zdrojem vlákniny, která vám pomůže udržet pocit sytosti po delší dobu a napomáhá trávení. Jaké další benefity má pravidelná konzumace fazolí a jaké dobroty se z nich dají uvařit?

Výhody konzumace fazolí

Fazole jsou také skvělým doplňkem každého fitness jídelníčku. Můžete je použít jako předtréninkovou svačinu, která vám dodá další dávku energie, nebo jako svačinu po tréninku, která pomůže doplnit zásoby energie v těle. Můžete je také použít do proteinových koktejlů, které pomáhají budovat svalovou hmotu. (1)

Fazole jsou neuvěřitelně zdravá potravina plná vitaminů, minerálů a antioxidantů. Jsou také neuvěřitelně všestranné, takže jsou skvělým doplňkem každého jídla. Ať už hledáte přílohu, hlavní jídlo, nebo dokonce svačinu, fazole vám dodají potřebnou výživu. (2)

Co z fazolí uvařit?

Fazole jsou také neuvěřitelně všestranné. Lze je použít do různých pokrmů, od polévek a salátů až po vydatné chilli a zeleninové hamburgery. Jedním ze skvělých pokrmů, které je možné z fazolí uvařit, je mexická polévka z černých fazolí. Začněte osmahnutím cibule, česneku a jalapeňos na pánvi. Jakmile zelenina změkne, přidejte fazole, vývar a koření. Vařte asi 15 minut a upravte koření podle své chuti. Podávejte s kopečkem jogurtu a čerstvým koriandrem. (3)

Vegetariánské chilli je skvělý způsob, jak si vychutnat vydatné jídlo bez masa. Osmahněte cibuli, česnek a papriky na pánvi. Jakmile zelenina změkne, přidejte fazole, rajčata a koření. Vařte asi 15 minut a upravte koření podle své chuti. Podávejte s kopečkem zakysané smetany a strouhaným sýrem. (4)

Z fazolí jdou dokonce připravit i dezerty. Například brownies z černých fazolí. Tato lahodná pochoutka je skvělým způsobem, jak získat denní dávku bílkovin a ještě si přitom pochutnat. Nejdříve si v kuchyňském robotu smícháte černé fazole, kakaový prášek, javorový sirup a koření. Rozmixujte dohladka a nalijte do vymazané zapékací misky. Pečte 20 minut a nechte vychladnout. (5)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7294352/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7294352/, (3) www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/healthy-bean-recipes, (4) www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/healthy-bean-recipes, (5) www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/healthy-bean-recipes






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat